Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Nordisk råvara: Traditionella och otraditionella grödor skonsamt odlade i svenska jordar

Nordisk Råvara letar i det svenska kulturarvet efter äldre sorter som glömts bort eller är på väg att försvinna. Grödor som minskar miljöbelastningen och bidrar till att reparera miljön. Resultatet blir råvaror av hög kvalitet, med fina näringsvärden – och de smakar fantastiskt.
Nordisk Råvaras grödor odlas i Sverige, hos ett nätverk av engagerade odlare som är stolta över sin råvara. De här grödorna är alternativ som minskar miljöbelastningen och bidrar till att reparera miljön.

– Vi kan, genom att odla rätt, vända processen och binda kolet genom att ha högre humushalter i jordlagren, det vill säga arbeta ner mer organiskt material, säger Gunnar Backman, en av grundarna av Nordisk Råvara. Rätt odling av livsmedel är ett verktyg för att få klimatet i balans.
 
Nordisk Råvara letar i det svenska kulturarvet efter äldre sorter som glömts bort eller är på väg att försvinna och gör dem tillgängliga igen. Bland grödorna finns allt från Gråärt, en ärta som var baskost i Norden förr i tiden, till de smakrika kulturarvsgrödorna Gotlandslins, Rättviksärt och den proteinrika Lupinbönan.
 
– Vi väcker grödor till liv som hållit oss levande och välmående i generationer och gör dem till en del av vår moderna matkultur, säger Gunnar Backman.
 
Svenska baljväxter passar exempelvis i röror, crème eller spreads – att serveras till bröd, sallader, kött, fisk eller som dipp – men också att dryga ut färsrätter med. Quinoa är en utmärkt bas för kalla sallader, till grytor, soppor och som bas i vegetariska biffar och mycket annat.
 
– Quinoa är ett exempel på en otraditionell gröda, den kan med fördel odlas i Sverige och blir fantastisk. Vi hoppas att den svenska odlingen bidrar till att trycket på jordarna i quinoans ursprungsländer minskar och ökar tillgången för dem i ursprungsländerna som har quinoa som sin basföda, säger Gunnar.

Inspireras av Den goda måltiden

Inspiration

Örebro kommun: Hög andel ekologiskt viktigt för framtiden

Örebro kommun jobbar sedan många år tillbaka för en hög andel ekologiska livsmedel. Carina Andersson, verksamhetschef Örebro kommun, berättar om målsättningarna, vikten av att fortsätta köpa ekologiskt och konceptet Smartare mat.
Inspiration

Jessie Sommarström: 50/50-principen

Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, vill förändra och förbättra framtidens matlagning med hållbara val. Hennes 50/50-princip med hälften köttfärs och hälften baljväxtfärs är ett modernt sätt att tillaga älskade klassiker på. – Mitt konstanta fokus är att arbeta med bra och hållbart producerade råvaror, säger Jessie.
Inspiration

Skolmåltiden: Framtidens matvanor formas i skola och förskola

Kockar och kostansvariga inom offentlig sektor ligger i framkant och skapar framtidens måltider redan nu. Här hittar du kunskap och inspiration från branschen så att den svenska måltiden fortsätter att utvecklas.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.