Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Umeå kommun: Närproducerat på menyn

– De politiska målen i vår kommun är att vi ska servera 40 procent närproducerad mat, säger Maria Svensson, chef meny och produktion, Umeå kommun.
Vi började arbetet för ett par år sedan med att definiera vad vi menar med närproducerat, säger Maria. Vi klassificerar närodlat som mat från de fyra nordligaste länen tillsammans med Österbotten i Finland, som bara ligger fem mil bort. Vårt område här i norr går inte riktigt att jämföra med förutsättningarna för närodlat i till exempel Skåne. 
 
– Vi har ju lagen om offentlig upphandling att förhålla oss till när vi upphandlar. Vi har varit tydliga med de politiska målen och våra ambitioner att handla närproducerat i våra tre livsmedelsupphandlingar: frukt och grönt, mejeri, grossist och bröd, säger Maria. 
 
Färskt bröd är bara en liten del av inköpen i kommunen och kommer från ett lokalt bageri, det mesta brödet bakas i köken. I mejeriupphandlingen har Umeå kommuns Måltidsservice jobbat fram kravspecifikationer så att producenter i norr också kan lämna anbud.

Dialog med grossist

– I dialog med Martin & Servera har vi hittat många volymprodukter som är närproducerade. Vi använder två ton proteiner, fisk eller kött, per lunch varje dag, säger Maria. Vi har bland annat blandfärs, korv och blodpudding från norrlandsföretaget Nyhléns Hugosons, falafel som är producerad i Bjurholm och äggen kommer från Klövergården i Luleå. Vi jobbar även med en lokal grönsakshandlare, som bland annat köper in vitkål från Finland. 
 
– Det är svårt med närproducerad fisk, den kostnadsbilden kan vi inte matcha. Någon gång har vi kunnat köpa in regnbågslax från Jävre, till enstaka serveringar på grund av den högre kostnaden. Det blir istället fryst fisk, ofta sej.

Det finns 114 förskole- och skolkök i Umeå kommun. Maria anser att det är viktigt att kommunicera till både måltidsgästerna och kommuninvånarna varifrån maten kommer.
 
– Vi behöver bli ännu bättre på att berätta om matens ursprung, vårt arbete, våra mål och de närproducerade produkterna. Ofta tar vi det för självklart att alla ska veta vilket jobb som ligger bakom måltiderna, men det är ju verkligen inte alla som känner till det. Det borde vara en naturlig del av vårt jobb att alltid berätta om åtminstone varifrån proteinet kommer. 

Inspiration från Martin & Servera

Kunskap

Regionala råvaror, relationer och riktigt god mat

Fiskar från friska vatten, smakrika svampar, viltkött från djupa skogar, charkuterier och kött från djur som betat blomstrande ängar. Frukt, bär och grönsaker i säsong och den finaste äppelmusten. Vi tycker att det ska vara enkelt att handla svenskt och regionalt. Titta efter R-märkningen när du handlar hos oss så hittar du alla regionala produkter i vårt sortiment!
Inspiration

Örebro kommun: Hög andel ekologiskt viktigt för framtiden

Örebro kommun jobbar sedan många år tillbaka för en hög andel ekologiska livsmedel. Carina Andersson, verksamhetschef Örebro kommun, berättar om målsättningarna, vikten av att fortsätta köpa ekologiskt och konceptet Smartare mat.
Inspiration

Pep-rapporten 2023: Alla barn har rätt till bästa möjliga hälsa

Årets Pep-rapport visar att endast två av tio barn och ungdomar rör sig enligt rekommendationen och endast en bråkdel äter frukt och grönsaker enligt kostråden. Kön, ålder och socioekonomi är faktorer som även fortsatt spelar stor roll för barnens möjlighet att leva hälsosamt.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.