Vad innebär din roll?
- Jag jobbar mycket med att ta fram nya rätter och provlaga så att de funkar ur ett närings- och smakperspektiv. Jag utgår från en skola, Rutersborgsskolan i Lomma, men jobbar i hela kommunen. Det är relativt ovanligt att det finns en kock med utvecklingsansvar på kommuner, men har blivit mer och mer vanligt.
Hur går det till när en ny rätt tas fram?
- I kommunen finns en matsedelsgrupp som träffas och sätter ihop en halv termins matsedel åt gången. I gruppen ingår jag, vår biträdande kostchef Cecilia Humble och två kökschefer från två skolor i kommunen. Kökscheferna från de olika skolorna i kommunen roterar om platserna för att alla ska få vara med och påverka.
- All mat är näringsberäknad och vi satsar på goda rätter som barnen tycker om. Det går inte att ha för konstiga och annorlunda saker om barnen inte äter eftersom det är maten de gillar som kommer i magen och ger näring och energi till dem. Sedan tar vi såklart in nya rätter och testar ibland.
"Just nu är det mycket vegetarisk och det är roligt att se att barnen är involverade i det och gillar att testa nytt"
Hur jobbar ni med vegetarisk mat?
- Förutom att det i skolorna varje dag serveras en huvudrätt och en vegetarisk rätt är menyn en gång i månaden helt vegetarisk. Det kan ur närings-, protein- och energiperspektiv vara svårt att göra vegetariska rätter fullständiga och så att barnen tycker om maten. Det är en väldigt kul utmaning. Över lag är barnen intresserade och det är kul. Just nu har förskolorna vegetariskt ungefär en gång i månaden. I framtiden kanske det blir vegetariskt oftare också på förskolorna och där är det extra viktigt med fullständiga recept. Kött är ett av de livsmedel som påverkar miljön mest och det är viktigt att ha det i åtanke. Förutom vegetariskt jobbar vi mycket med alternativa råvaror, som kycklingsfärs, för att minska miljöpåverkan. Något annat som är på gång är att vi mer och mer provar både kryddor och råvaror från andra länder.