Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Vi möter Magnus Åkerström – Årets Unga Kock 2017

Om oss

Branschsamarbeten

Martin & Servera är en stor aktör och supporter till restaurang- och storköksbranschen. Att medverka i branschprojekt och stödja utvecklingen i restaurang- och storkökssektorn är naturligt för oss.
Årets Unga Kock 2017 heter Magnus Åkerström och är 24 år. Sedan augusti 2014 jobbar han på Stadshuskällaren i Stockholm där han är Souschef. I finalen av Årets Unga Kock lyckades han både kamma hem högsta poäng från juryn och vinna det hemliga priset "publikens favorit". Vi pratade med honom om tävlingen, förberedelserna innan och vad som händer framöver.

Grattis! Hur känns det?

Tack! Det känns helt fantastiskt! Startfältet var riktigt starkt i år, så då känns det extra bra att vinna.

Hur gick dina tankar under tävlingen?

Det var stressigt och jag tog mig lite vatten över huvudet. Det kändes inte helt hundra, men å andra sidan är man ju aldrig helt nöjd med hur man presterar på en tävling. I början tog jag det alldeles för lugnt och sansat, så det blev väldigt mycket spring på slutet istället. Min plats blev väldigt stökig, haha! Det kändes otroligt skönt när det sedan visade sig att jag hade gjort bra ifrån mig.

Hade du förberett dig på något sätt innan?

Jag har tränat väldigt mycket med hemliga råvarukorgar. Magnus som är köksmästare på Stadshuskällaren där jag jobbar är den som har tränat med mig. Han har satt ihop korgarna och sedan så har vi kört enligt samma upplägg som den riktiga tävlingen, på tid och med exakt samma regler.

Vad tänkte du när du såg råvarukorgen på tävlingen?

Det jag tänkte var att det här är råvaror som jag är van vid och att jag skulle tillaga dem perfekt. Jag hade övat på att filea fisk, jag hade övat att tillaga alla sorters protein, som lamm, nöt och fågel, och desserten var inte heller några problem. Jag hade redan mycket idéer klara för mig.

Hur gjorde du för att hålla lugnet?

Jag hade så mycket i huvudet som jag redan hade tänkt ut, så det gör att man kan hålla sig lugn. Sedan hade jag som sagt tränat väldigt mycket innan.

Vissa saker vet man kommer dyka upp i tävlingskorgen, så många av ens idéer kan man förverkliga. Det fungerar som så att man till exempel har tänkt ut att om det kommer choklad, ja då gör jag chokladmousse. Finns det bär, då gör jag en smaksättning av det. Finns det mjöl, ägg, socker, ja då bakar jag en sockerkaka.

Det som var stressigast var när de sa att det bara var en timme kvar. Det var väldigt tight om tid att sätta alla rätterna på slutet. Det rör sig om 15 minuter per rätt.

Hur fick du inspirationen till din meny?

Jag har såklart hämtat inspiration från det sätt som vi lagar mat på Stadshuskällaren. Det är skönt att göra något som man är väldigt van vid, för även om man får panik så kan man gå på rutin.

På Stadshuskällaren är det modern nordisk matlagning som är i fokus, men såklart med en del klassiska smaker. Jag har till exempel gjort alla de Nobelmenyer som serverats de senaste tre åren, eftersom de erbjuds till våra gäster på Stadshuskällaren.

Har du tävlat i andra sammanhang tidigare och hur kom det sig att du sökte till den här tävlingen?

Jag har tävlat en gång tidigare. Det var på Unga ekokockar 2011. Sedan så sökte jag till Årets Unga Kock för två år sedan, men kom inte med i den uttagningen. Det var tråkigt, men jag var nog inte mogen då. Jag tog ett sabbatsår efter det och provade sedan igen. Och ja, det visade sig vara en bra idé!

Vad är det bästa med ditt yrke?

Man får vara kreativ och det går att få utlopp för alla kreativa delar man har inom sig. Det är kul att få utrymme att skapa något nytt.

Slutligen, har du några tips till andra unga kockar som funderar på att börja tävla?

Det är bara att söka, man har ingenting att förlora! Även om man inte går vidare så är man en erfarenhet rikare. Då har du bland annat övat på att skapa recepten. Att tävla ger även mycket kontakter och ett större nätverk. Något som alltid är bra för framtiden.

Fakta

Namn: Magnus Åkerström
Ålder: 24 år
Jobbar: Stadshuskällaren i Stockholm (har tidigare varit på Pontus By The Sea och Proviant.
Aktuell med: Vinnare av Årets Unga Kock 2017

Vinnarmeny: Gravad lättbakad gös, variation på fänkål, blåmusselemulsion med dill, blåmusselvelouté med äpple och fänkålsdill.

Bakad lammstek, konfiterad purjolök, krispig ostronskivling och savoykål. Lammsky smaksatt med libbsticka. Råhyvlad morot och körvel.

Vit chokladmousse med hjortron, hjortronkompott, mörkt chokladflarn, sockerkaka i karamelliserad honung och körvel.

Juryns motivering: "Klassisk matlagning med tvist. Tydliga smaker och en jämnhet som juryn lät sig imponeras av."

Råvarukorgens obligatoriska råvaror: Hel gös, blåmusslor, lammstek med ben, potatis, purjolök, savoykål, en färsk ört, äpple, hjortron samt mörk och vit choklad.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.