Klas Lindberg, Årets Kock 2012, ägare till restaurang Portal i Stockholm, om att vinna Årets Kock:
"Det vände över dagen! Helgen efter tävlingen låg jag i soffan under täcket medan min tjej fick ta emot alla samtal. De bara rasade in, de första fjorton dagarna gjorde jag uppemot 120 intervjuer. Under året som Årets Kock utvecklades jag mer som person än som matlagare. Det har varit otroligt lärorikt."
"En av de stora behållningarna var att jag fick göra så många gästspel. Jag gjorde säkert mer än trettio gästspel på restauranger runt om i Sverige. Min taktik var att göra så mycket som möjligt tillsammans med de lokala kockarna. Gästspelen är ju minst lika mycket för kockarna och den andra personalen på krogen som för gästerna."
"Från att vara en kock, som kanske är känd i branschen, blir man rikskändis över en natt. Årets Kock ger dig en plattform i det gastronomiska Sverige. Man får möjligheter att resa, träffa människor och föra ut sin matfilosofi."
"Sedan kan man dessutom bli invald i föreningen Årets Kock som består av tidigare vinnare som valt att vara aktiva. Där ingår ungefär tjugofem av Sveriges bästa kockar. Det är ett exklusivt nätverk som jag länge hade längtat efter att bli en del av."
"Som Årets Kock har man alla möjligheter, men självklart bygger det också på att man själv har drivkraften och vill göra ett bra jobb"
Filip Fastén, Årets Kock 2014, ägare till restaurang Agrikultur, Stockholm, om att vinna Årets Kock:
"Det var så mycket med prisutdelning, festligheter och möte med föreningen Årets Kock att jag knappt hann fatta vad som hade hänt. Men den här vinsten har betytt jättemycket. Den öppnar alla vägar. Jag fick ju ett nytt liv mer eller mindre. Det gav mig en chans att utvecklas och ta min matlagning till nya nivåer."
Hanna Halpern, f.d vd Årets Kock, om vad det betyder att vinna tävlingen:
"Vinnarna av Årets Kock får lära sig mycket under sitt vinnarår – att bli ambassadörer, att förstå sig själva och sin egen matlagning. Men Årets Kock är framför allt en tävling för att driva och utveckla den svenska gastronomin. Vi vill stötta kockarna att vara nutida, medvetna kockar och krögare."
Hanna fortsätter: "Vinnaren får åka på inspirationsresa till ett gastronomiskt matland och upptäcka trender och aktualiteter. Vi utbildar även vinnarna genom kurser och föreläsningar. Att ingå i ett sammanhang tillsammans med de tidigare vinnarna av titeln – föreningen Årets Kock – bidrar också till utvecklingen; både som privatperson och matlagare. Det ger ett unikt kreativt utbyte av kunskap, erfarenhet och stöd."