”Ät mer växtbaserad kost. Det betyder inte att man aldrig får äta kött, men det håller inte att äta kött tre gånger om dagen, sju dagar i veckan. De gånger du äter kött ska du välja bättre kvalitet, det vill säga kött som tagits fram med hänsyn till djuren och som inte pumpats fullt med antibiotika.”
-Gunhild Stordalen, grundare av EAT Foundation och EAT Lancet-kommissionen
I januari 2019 släpptes rapporten EAT Lancet, en rapport om mat och klimat på global nivå. Rapporten beskriver vad som krävs för att föda jordens befolkning på ett klimatsmart och hälsosamt sätt fram till 2050. På global nivå är kostrådet 100 procent mer grönsaker, frukt, proteingrödor och nötter och 50 procent mindre rött kött och socker.
Att förse en växande befolkning med mat som är både hälsosam och hållbar kräver att vi ställer om vår kosthållning, förbättrar livsmedelsproduktionen och minskar matsvinnet. EAT Lancets positiva budskap är att det är en stor utmaning, men att det är möjligt att producera bra mat till 10 miljarder människor 2050. För att det ska lyckas krävs dock att matproduktionen anpassas till de olika förutsättningarna som finns i olika länder.
EAT Lancet vill nu gå vidare och göra regionala och nationella studier.
”Det är intressant att se vad det skulle innebära för svenska förhållanden. Naturvårdsverkets forskningsrapport PRINCE i höstas visar att det svenska lantbruket ligger långt framme miljö- och klimatmässigt. Svenska bönder har exempelvis ökat produktionen av proteingrödor. Sverige och övriga Norden har klimat- och miljömässig potential att kunna öka produktionen", säger Maria Dirke, klimat- och hållbarhetsexpert på LRF.
För den som vill servera klimatsmart mat finns det idag många alternativ. Martin & Servera har flera nyheter i sortimentet för kunder som vill skapa god växtbaserad mat, till exempel baljväxtfärs, veganfärs av gula ärter och färdiggjorda Plant burgers.
Den svenska baljväxtfärsen har till exempel utvecklats på Torsåker gård norr om Stockholm. Torsåker är en testgård och ett utvecklingscentrum för framtidens hållbara livsmedel. Gården drivs av Axfoundation, en icke vinstdrivande organisation som arbetar konkret och praktiskt för ett mer miljömässigt och socialt hållbart samhälle. Ett av Torsåkers fokusområden är svenskodlade proteingrödor.
Vi ser den överallt, den ökande trenden av vegansk och vegetarisk mat. Gästerna blir mer och mer medvetna om vad de äter och man har fått upp ögonen för hur goda och hälsosamma alternativ det finns på marknaden. Här har vi samlat tips på bra alternativa proteiner. Du hittar produkter, information om leverantörer, utbildningar och inspirerande recept.
Jämn kvalitet på varor, en öppenhet för nya trender och tillgång som följer dina behov. Det ger ett bra erbjudande på frukt och grönt för restauranger och storkök.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.