"Vi korttidspermitterade veckopersonal, när vi borde styrt om hela vår verksamhet till helgerna direkt. Vi brände timmarna fel helt enkelt."

Rekordsommar

”Maj var en ruskigt dålig månad. Juni blev helt okej. Sedan satte allt fart igen och juli och augusti blev våra bästa sommarmånader någonsin. Det var kul men helt kaotiskt med alla korttidspermitteringar. Jag, min fru och en handfull anställda fick verkligen slita. Vi omsatte 15 procent mer i juli än först halvåret sammanlagt och augusti var 7 procent bättre än vårt rekord för samma månad föregående år. Vi har haft helt fullt varenda helg de senaste åtta veckorna. Det innebär att vi nästan är ikapp normalstatus nu”, säger Fredrik.

"Vi har haft helt fullt varenda helg de senaste åtta veckorna. Det innebär att vi nästan är ikapp normalstatus nu."

Drastisk minskning av event

”Vi är ett ställe med vita dukar och kvällens meny är alltid satt. Slottet har en sittkapacitet 80 platser fördelat på fyra matsalar. För oss är det lätt att erbjuda två meter mellan borden, det känns aldrig trångt här. Men eventen har ju inte blivit av som tidigare. Förra året i juli hade vi 250 bröllopskuvert, i år hade vi 18. Så det har bara varit typ tvåor i sittningarna.

Vårt gästbemötande har inte förändrats så mycket på grund av pandemin, vi presenterar menyn och vinalternativen och sedan behöver vi inte i störa gästerna under måltiden.

Frukostbuffén däremot är lite av ett dilemma. Gästerna tycker inte om frukostpåse och vissa är rädda för bufféservering. Vi testade med sittningstider, men utvärderingarna visade att gästerna inte gillade att bli dirigerad till frukosten på en viss tid.

Vi kommer att sluta leka hotell i veckorna. Från mitten på oktober kommer vi bara att ha öppet fredag till söndag. I veckorna satsar vi på förbokade grupper och konferenser. Folk är så sjukt sugna på att umgås, det märks på alla bokningar nu", säger Fredrik. 

"Det som inte dödar härdar. Man är så luttrad nu efter de här månaderna, det gäller att borsta av sig och lösa det hela."

Julbord för grupper

”I år hoppas vi sälja fler julbord än tidigare år. Vi kommer att ta emot gästerna gruppvis och servera fördrink på ovanvåningen och sedan förrätt, två huvudrätter och dessert i matsalarna. Sedan blir det avslutande godisbuffé en trappa upp. Jag lagar mat och serverar i känd Fawlty Towers-stil.

Det vi samlat i ladorna under sommaren ska hjälpa oss att klara resten av året. Nu är målet att spara oss ur det här. Vi har fått upp en bra omsättning och vi ska ha bättre resultat på sista raden. Det som inte dödar härdar. Man är så luttrad nu efter de här månaderna, det gäller att borsta av sig och lösa det hela", säger Fredrik.

Tillsammans med sin fru Catharina driver Fredrik Hotell Västanå Slott i Gränna. Han är den nionde generationens ägare till slottet. Fredrik har lång erfarenhet av att driva hotell och har bland annat arbetat som kock på Grythyttans Gästgivaregård, Christer’s i New York samt drivit Svenska Klubbens restaurang i Paris. Hotell Västanå Slott har 21 rum och fyra matsalar.

Läs mer Läs mindre