Sedan mitten av 90-talet har Branschorganisationen Visita drivit Gymnasie-SM. Här visar unga talanger upp sina färdigheter i grenarna hotell, turism, kock och servering. Tävlingen hålls varje år med syftet att öka intresset för de olika yrkena, öka antalet sökande till utbildningarna och få unga talanger att stanna kvar i branschen.
Martin & Servera har under många år sponsrat tävlingen med bland annat råvaror och priser till de vinnande lagen.
Hur det hela började
I början av nittiotalet instiftades tävlingen nordiska mästerskapen. En tävling som skulle mäta utbildningsnivån för kök och servering i de olika nordiska länderna. I och med tävlingens införande kom man fram till att Sverige behövde en uttagstävling inför mästerskapet och Gymnasie-SM såg dagens ljus.
En effekt av införandet av Gymnasie-SM var att man i och med detta även kunde få en jämförelse av utbildningarna inom Sverige. En annan, som man kanske inte hade räknat med var kompetensutvecklingen för lärarna som är med. Lärarna är med och coachar sina elever inför och under tävlingsdagarna, ser vad andra gör, tar hem kunskapen till skolorna och lär ut det vidare.
Kersti Wittén är specialist på utbildningsfrågor på Visita och ansvarig för tävlingen.
– Tävlingen ger oss en möjlighet att besöka skolor, se hur utbildningarna fungerar och träffa elever. Vi kan med hjälp av Gymnasie-SM visa upp våra yrken och öka populariteten för dem. Vi vill inte bara se branschen som en väg in på arbetsmarknaden för unga utan som yrken man vill stan kvar i och känna sig stolt över.
Vägen till finalen
Gymnasie-SM är en välkänd tävling inom Restaurang- och livsmedelsprogrammet och Hotell- och turismprogrammet. Det är många skolor som väljer att skicka in tävlingsbidrag och även om man inte kommer vidare till finalen är ansökningsuppgifterna relevanta och passar bra in i undervisningen.
Under höstterminen skickas tävlingsuppgifter ut till skolorna runt om i Sverige. För köksgrenen brukar det ofta bestå av olika menyer eller rätter utifrån ett antal utvalda råvaror. För servering är uppgifterna en blandning av hantverksprov och teori.
En jury bestående av branschrepresentanter inom respektive område, utser finalisterna bland de insända tävlingsbidragen. Varje bidrag avidentifieras och kodas så att bedömningen blir helt neutral. Sex lag inom varje gren tas ut till finalen. Varje lag består av två elever och en lagledare/lärare som inte deltar aktivt i tävlingsmomenten.
Finaldagarna
I år var finalen lite annorlunda än vad den brukar vara. Då den planerade finalen i mars inte kunde genomföras flyttades tävlingen till slut till oktober. Detta betydde att eleverna som skulle delta faktiskt redan hade gått ur skolan. Men trots detta gick det att genomföra årets tävling i grenarna kök och servering där sex respektive fyra lag var representerade.
- Det som var extra glädjande i och med årets tävling var att alla finalisterna hade jobb trots den tuffa situationen branschen befinner sig i, berättar Kersti.Tävlingsuppgifterna under finalen ska avspegla de moment som man lär sig under utbildningen. För de tävlande inom servering innebär det bland annat en del traditionellt matsalsarbete som tex flambering, dekantering, tranchering och servettbrytning.
- Det här är kunskaper som vi inte vill ska dö ut. Det är viktigt att kunna grunderna om man vill vara med i utvecklingen av branschen fortsätter Kersti.
Vinnarna
Efter två dagar med tuffa tävlingar stod det klart att vinnarna av 2020 års Gymnasie-SM var Thilda Mårtensson och Erik Norrblom från Stockholms Hotell- och Restaurangskola i klassen kök och Thea Andersson från Rönnowska skolan i Helsingborg i klassen servering. Thea ställde upp utan sin medtävlande då personen hade fått förhinder att delta.
Förstapristagarna i varje kategori vinner bland annat en resa till Stockholm med övernattning, studiebesök och middag på en topprestaurang. De tre deltagare som placerat sig på prispallen i grenarna kock och servering har dessutom möjlighet att efter Gymnasie-SM delta i en kvalificeringstävling till det nordiska mästerskapet.