Möt Martin Knutas som är delägare i Mattias Mat, ett samlingsnamn för driften av flera restauranger i Skövde.
Mattias Mat drivs av Martin Knutas och hans bror Simon Knutas. (Martin till höger i bild)
Mattias Mat:
Julbordet serveras som buffé, men även som jultallrik för de sällskap som önskar. Lokalerna görs större och luftigare med hjälp av tält. Dessutom erbjuds utökade öppettider, enskilda rum för större sällskap, premiumjultallrik för catering, julkasse för familjen och julbox som företagsgåva. Mattias Mat satsar också stenhårt på att kommunicera julbordserbjudandena i sociala medier, ett ännu viktigare verktyg nu under pandemin.”Våren var tuff och kostade pengar. Nu har vi tajtat till allt och hoppas kunna ta igen lite genom julbordsförsäljningen”, säger Martin Knutas.
Skräddarsydda julbordsserveringar
”Vissa tycker att det är en självklarhet att äta julbord, andra inte. Vissa tycker att det är helt okej att äta buffé, medan andra aldrig skulle göra det nu under pandemin. De vill hellre ha tallriks- eller portionsservering. Det känns som om gästerna är lite tudelade, så vi vill erbjuda skräddarsydda lösningar. För de sällskap som inte vill ha buffé kommer vi att erbjuda jultallriksalternativ”, säger Martin.
Större lokaler med hjälp av tält
”Vi kommer att köra på som vanligt med julbord och catering. Men vi anpassar så klart lokalerna så att flödet fungerar och det inte känns trångt. Vi har inte spikat alla detaljer ännu, men en sak som vi gjorde redan förra året var att bygga ut genom att docka på ett tält. Det är en smart grej som gör lokalerna större och flödet bättre”, säger Martin.
Bufféstationer med avstånd
”Vi kommer att försöka hålla isär sällskapen genom att ha julbordsstationerna på helt olika platser. Alla delar ska kunna tas som buffé och då måste man utnyttja lokalerna annorlunda. Det blir ännu viktigare att styra sittningstiderna, så att alla gäster inte kommer samtidigt – det handlar om allt från serveringen av glöggen till hur man skickar fram gästerna till de olika stationerna. Jag upplever att folk är mer accepterande till avståndsmarkeringar kring buffén och håller bättre avstånd än i våras”, säger Martin.
Utökade öppettider för julgäster
”Vi kör julbordsbuffé som lunch och en sittning per kväll. Vi kan inte ta emot lika många gäster och vi kommer inte att kunna överboka en lördagskväll. Nu handlar det om färre gäster, spritt över flera dagar. Vi öppnar fler kvällar för julbordsbuffé”, säger Martin.
"Vi kommer att öppna upp så många lokaler vi kan för att företag ska kunna boka enskilda rum som slutet sällskap."
Enskilda rum för större sällskap
”Vissa företag vill inte beblanda sig med andra gäster, de vill vara för sig själva. Så vi ska hitta en prissättning som ger företag möjlighet att abonnera hela lokalen för ett större sällskap en kväll. Vi kommer att öppna upp så många lokaler vi kan för att företag ska kunna boka enskilda rum som slutet sällskap”, säger Martin.
Marknadsföring på sociala medier
”Sociala medier har blivit ännu mer viktigt för oss nu än tidigare, det är så vi marknadsför oss. Där har vi tagit ett stort steg framåt väldigt snabbt. Det är ett viktigt verktyg. Dessutom kontaktar vi nu alla våra återkommande kunder personligen och berättar om hur vårt julbordserbjudande ser ut”, säger Martin.
Extra lyhörda för vad gästen vill ha
”Vi måste vara extra lyhörda just nu för vad gästerna vill ha. Det gäller även vid catering. Vi har alltid erbjudit både julbord och jultallrik som catering. Helst har vi ju sålt julbordet, men nu blir det nog mer jultallrikar och portionsförpackade lösningar. Förut har vår jultallrik varit det enklare cateringalternativet och julbordet det lite mer exklusiva och dyrare. Vissa företag har därför valt jultallrik av ekonomiska skäl. Vi är ännu inte helt på det klara hur vi ska göra men vi vill lyfta jultallriken ännu en nivå. Vi kanske erbjuder tre kalla boxar och en varm?”, säger Martin.
Julkasse till familjen
”Vi kommer också att erbjuda en julkasse, under parollen ”Beställ hem familjens julmiddag!”. Den kan man köpa sista veckan före jul och innehåller allt för en härlig julmåltid hemma”, säger Martin.
"Utnyttja den höjda skattefria gåvogränsen till att ge företagets anställda en julbox med mat! För de företag som vill stötta restaurangbranschen är detta en jättebra julklapp."
Julbox i gåva till anställda
”Dessutom tänker vi erbjuda företag en julbox med mat som julgåva till den anställde, tack vare den höjda gåvogränsen. Folk vill äta restaurangmat hemma, det har vi ju sett. För de företag som vill stötta restaurangbranschen är detta en jättebra julklapp! Och de anställda får möjlighet att sätta något extra gott från Mattias Mat på sitt julbord”, säger Martin.Mattias Mats julbordsåtgärder:
- Luftigare lokaler med hjälp av tält som dockas på
- Bufféstationer med rejält avstånd
- Noggrann planering av sittningstiderna
- Öppet flera kvällar i veckan för julbord
- Enskilda rum för större sällskap
- Marknadsföring på sociala medier och personliga kontakter med företagskunder
- Utveckla cateringerbjudandet med höjd nivå på jultallriken
- Julkasse för familjens hemmamiddag
- Lyxig julbox – erbjuds företag att köpa som gåva till de anställda