Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Lyhördhet för gästens önskemål extra viktigt nu i julbordstider

”Vårt julbord har alltid varit en traditionell julbuffé med både klassiska smaker och innovativa inslag. Normalt sett säljer vi cirka 7 000 julbord inklusive catering. Jag tror att det blir färre i år, men jag hoppas att många företag ändå känner behov av en julavslutning. Det skulle kunna innebära fler cateringuppdrag. Förhoppningen är att julbordet hjälper oss att ta igen lite av det vi tappat i år. Just nu är lyhördhet för gästens önskemål viktigare än någonsin.”
Möt Martin Knutas som är delägare i Mattias Mat, ett samlingsnamn för driften av flera restauranger i Skövde.

Mattias Mat drivs av Martin Knutas och hans bror Simon Knutas. (Martin till höger i bild)

Mattias Mat:

Julbordet serveras som buffé, men även som jultallrik för de sällskap som önskar. Lokalerna görs större och luftigare med hjälp av tält. Dessutom erbjuds utökade öppettider, enskilda rum för större sällskap, premiumjultallrik för catering, julkasse för familjen och julbox som företagsgåva. Mattias Mat satsar också stenhårt på att kommunicera julbordserbjudandena i sociala medier, ett ännu viktigare verktyg nu under pandemin.

”Våren var tuff och kostade pengar. Nu har vi tajtat till allt och hoppas kunna ta igen lite genom julbordsförsäljningen”, säger Martin Knutas. 

Skräddarsydda julbordsserveringar

”Vissa tycker att det är en självklarhet att äta julbord, andra inte. Vissa tycker att det är helt okej att äta buffé, medan andra aldrig skulle göra det nu under pandemin. De vill hellre ha tallriks- eller portionsservering. Det känns som om gästerna är lite tudelade, så vi vill erbjuda skräddarsydda lösningar. För de sällskap som inte vill ha buffé kommer vi att erbjuda jultallriksalternativ”, säger Martin.   

Större lokaler med hjälp av tält

”Vi kommer att köra på som vanligt med julbord och catering. Men vi anpassar så klart lokalerna så att flödet fungerar och det inte känns trångt. Vi har inte spikat alla detaljer ännu, men en sak som vi gjorde redan förra året var att bygga ut genom att docka på ett tält. Det är en smart grej som gör lokalerna större och flödet bättre”, säger Martin.

Bufféstationer med avstånd

”Vi kommer att försöka hålla isär sällskapen genom att ha julbordsstationerna på helt olika platser. Alla delar ska kunna tas som buffé och då måste man utnyttja lokalerna annorlunda. Det blir ännu viktigare att styra sittningstiderna, så att alla gäster inte kommer samtidigt – det handlar om allt från serveringen av glöggen till hur man skickar fram gästerna till de olika stationerna. Jag upplever att folk är mer accepterande till avståndsmarkeringar kring buffén och håller bättre avstånd än i våras”, säger Martin.

Utökade öppettider för julgäster

”Vi kör julbordsbuffé som lunch och en sittning per kväll.  Vi kan inte ta emot lika många gäster och vi kommer inte att kunna överboka en lördagskväll. Nu handlar det om färre gäster, spritt över flera dagar. Vi öppnar fler kvällar för julbordsbuffé”, säger Martin. 

"Vi kommer att öppna upp så många lokaler vi kan för att företag ska kunna boka enskilda rum som slutet sällskap."

Martin Knutas

Enskilda rum för större sällskap

”Vissa företag vill inte beblanda sig med andra gäster, de vill vara för sig själva. Så vi ska hitta en prissättning som ger företag möjlighet att abonnera hela lokalen för ett större sällskap en kväll. Vi kommer att öppna upp så många lokaler vi kan för att företag ska kunna boka enskilda rum som slutet sällskap”, säger Martin. 

Marknadsföring på sociala medier

”Sociala medier har blivit ännu mer viktigt för oss nu än tidigare, det är så vi marknadsför oss. Där har vi tagit ett stort steg framåt väldigt snabbt. Det är ett viktigt verktyg. Dessutom kontaktar vi nu alla våra återkommande kunder personligen och berättar om hur vårt julbordserbjudande ser ut”, säger Martin. 

Extra lyhörda för vad gästen vill ha

”Vi måste vara extra lyhörda just nu för vad gästerna vill ha. Det gäller även vid catering. Vi har alltid erbjudit både julbord och jultallrik som catering. Helst har vi ju sålt julbordet, men nu blir det nog mer jultallrikar och portionsförpackade lösningar. Förut har vår jultallrik varit det enklare cateringalternativet och julbordet det lite mer exklusiva och dyrare. Vissa företag har därför valt jultallrik av ekonomiska skäl. Vi är ännu inte helt på det klara hur vi ska göra men vi vill lyfta jultallriken ännu en nivå. Vi kanske erbjuder tre kalla boxar och en varm?”, säger Martin. 

Julkasse till familjen

”Vi kommer också att erbjuda en julkasse, under parollen ”Beställ hem familjens julmiddag!”. Den kan man köpa sista veckan före jul och innehåller allt för en härlig julmåltid hemma”, säger Martin.

"Utnyttja den höjda skattefria gåvogränsen till att ge företagets anställda en julbox med mat! För de företag som vill stötta restaurangbranschen är detta en jättebra julklapp."

Martin Knutas

Julbox i gåva till anställda

”Dessutom tänker vi erbjuda företag en julbox med mat som julgåva till den anställde, tack vare den höjda gåvogränsen. Folk vill äta restaurangmat hemma, det har vi ju sett. För de företag som vill stötta restaurangbranschen är detta en jättebra julklapp! Och de anställda får möjlighet att sätta något extra gott från Mattias Mat på sitt julbord”, säger Martin.

Mattias Mats julbordsåtgärder:

  • Luftigare lokaler med hjälp av tält som dockas på
  • Bufféstationer med rejält avstånd
  • Noggrann planering av sittningstiderna
  • Öppet flera kvällar i veckan för julbord
  • Enskilda rum för större sällskap
  • Marknadsföring på sociala medier och personliga kontakter med företagskunder
  • Utveckla cateringerbjudandet med höjd nivå på jultallriken
  • Julkasse för familjens hemmamiddag
  • Lyxig julbox – erbjuds företag att köpa som gåva till de anställda

Bakgrund coronapandemins effekter på Mattias Mats verksamhet:

”Golfrestaurangen har fungerat bra både vår och sommar, det är ju så många fler som har spelat golf i år än tidigare år. Cateringverksamheten med lunch för avhämtning har ökat, fler vill ha lunch i låda. För event, catering och fest har det varit helt stiltje under vår och sommar. Nu kanske vi ser en liten ökning men vi kommer inte att komma upp i samma omfattning som tidigare. Bokningarna inom konferensdelen börjar röra på sig lite men det handlar om mindre sällskap.”

Fakta om Mattias Mat:

Martin driver Mattias Mat tillsammans med sin bror Simon Knutas. Mattias Mat är samlingsnamnet för driften av flera verksamheter: restaurangen på Skövde Golfklubb, lunchrestaurangen Orangeriet i Portalen Science Park, cateringverksamhet samt Restaurang Mode med lunch och fika i Regionens Hus och konferenslokaler i Gothia Science Park vid Skövde Högskola.

Läs mer och följ:

Instagram: #mattiasmat
Facebook: @mattiasmat

Läs mer om julen 2020

Nyhet

Nya skatteregler gör det möjligt för företag att ge gåvor till anställda på upp till 1000 kronor

De nya skattereglerna ökar möjligheten för restauranger att erbjuda företag matkassar och julbord som sedan ska ges som gåvor och tex skickas hem till medarbetarna. Under perioden 1 juni 2020 till 31 december 2020 gäller en tillfällig skattefrihet för gåvor från arbetsgivaren upp till ett värde på 1 000 kronor per anställd.
Inspiration

Jul i en annorlunda tid

Snart startar julbordssäsongen och planeringen är sedan länge i full gång på restaurangerna runt om i landet. Hur förändras förutsättningarna för ett lyckat julbord med anledning av regler och restriktioner på grund av coronapandemin? Hur kan man tänka vid gästbemötandet? Hur löser man serveringarna? Hur påverkas personalbemanningen?

Läs mer om den rådande situationen

Inspiration

Läget i restaurangbranschen

Coronapandemin har drabbat hotell- och restaurangbranschen hårt. Men vi ser också många krögare som vägrar att ge upp. De är snabbfotade, kreativa och krigar för sin överlevnad.
Inspiration

Senaste informationen om coronasituationen

Här hittar du samlad information om den rådande situationen. Fakta, tips, sortiment och tjänster för din verksamhet. Tillsammans kan vi göra skillnad och ta oss igenom den här tuffa perioden. Tack för att du håller humör och hoppet uppe!

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.