Etapp ett i nybygget av Polarbröds bageri i Älvsbyn står klar i oktober. Bageriet är efterlängtat, Polarbröd tappade 70 procent av kapaciteten i och med branden augusti 2020.
”Allt går i ett rasande tempo just nu. Det är som att uppfinna sig själv på nytt”, säger Karin Bodin, koncernens vd.
”När man har kniven på strupen då gäller det att verkligen tänka utanför boxen. Den sorgliga branden har verkligen knuffat oss ur vår bekvämlighetszon och det hjälper oss att bli mer kreativa.”
"Den sorgliga branden har verkligen knuffat oss ur vår bekvämlighetszon och det hjälper oss att bli mer kreativa."
Nya möjligheter skapades
Att springa jättesnabbt på alla bollar – det blev den nya verkligheten för alla på Polarbröd.
Smörgåstillverkningen hamnade i nya lokaler i Älvsbyn. Produktionen i Bredbyn växlade upp rejält och slår löpande produktionsrekord. Begreppet Polarpolare introducerades och blev ett sätt att erbjuda kunderna liknande varor från andra brödtillverkare tills den egna produktionen kommer igång.
”När en stor kris som branden vänder upp och ner på allt så fokuserar alla i företaget tillsammans på att hitta olika möjligheter, det blir en slags nybyggaranda.”
Dagliga lagersaldokollar
Branden skapade inte bara arbetslöshet i bygden, den ledde också till brist på många brödprodukter över hela landet, hos till exempel grossisten Martin & Servera.
”Vi valde att prioritera att leverera till svensk dagligvaruhandel, norsk dagligvaruhandel och svensk storhushållsmarknad”, säger Karin Bodin.
Bristen på bröd ledde till många dagliga avstämningar mellan Polarbröd och Martin & Servera för att hitta andra möjligheter. Affärsområdeschef Catrine Millbert och Jessica Widerberg, sortiment- och inköpschef kolonial och djupfryst och Rikard Häll på Säljpartner är några av dem som samarbetat med Polarbröd under året som gått för att skapa möjligheter.
”Branden var en oerhört tragisk händelse”, säger Jessica Widerberg, Martin & Servera. ”Vi tog direkt kontakt med Polarbröd. Sedan satte vi oss tillsammans för att se vilka artiklar som skulle bli drabbade och för att se hur vi skulle kunna försöka hjälpa till. Det blev bland annat dagliga lagersaldokollar, för att hålla koll på hur mycket som fanns kvar.”
”Vi är oerhört tacksamma för all hjälp och allt stöd som vi fått från branschen och från våra samarbetspartners”, säger Karin Bodin.
”Många av Martin & Serveras kunder inom food service och offentlig sektor är drabbade av brödbristen, men vi har bland annat kunnat hjälpa till med liknande produkter från våra egna varumärken och från Polarpolare”, säger Jessica.
"Vi är oerhört tacksamma för all hjälp och allt stöd som vi fått från våra kunder, branschen och från våra samarbetspartners."
Tillbaka sommaren 2022
Det nya bageriet byggs upp med beprövad teknik och ett genuint know how. Det kommer att ha en toppmodern produktionslinje för kakbröd.
”Under 2021 är det produktionen i bageriet i Bredbyn som håller oss vid liv”, säger Karin. ”Ambitionen är att vi ska vara tillbaka sommaren 2022.”
”Det är en styrka att vi är ett familjeföretag, att bygga det nya bageriet i Älvsbyn kanske inte hade varit en självklarhet för en annan ägare. Men vårt hjärta är i Älvsbyn – och i Bredbyn.”
Etapp två av nybyggnationen I Älvsbyn planeras just nu. Det är omsorg bakom varje liten detalj, tekniken ska ha framtida relevans. Här ska det kunna produceras exempelvis fullkornsprodukter på ett hållbart sätt och med bästa smak, kvalitet och effektivitet.
"Det är en styrka att vi är ett familjeföretag, att bygga det nya bageriet i Älvsbyn kanske inte hade varit en självklarhet för en annan ägare. Men vårt hjärta är i Älvsbyn – och i Bredbyn."
Inspirera och involvera
Polarbröd samarbetar just nu med Region Norrbotten och Älvsbyns kommun i ett projekt som kallas CHARM, (Centrum för Hållbar, Attraktiv Resilient Mat- och dryckesproduktion). Resiliens är den långsiktiga förmågan hos ett system att hantera förändringar och fortsätta att utvecklas.
”CHARM anordnar bland annat workshops tillsammans med regionens mat- och dryckesproducenter i syfte att vi ska inspirera varandra och skapa innovationer och lönsamhet. Genom samarbete och dialog kan vi nå ännu längre”, säger Karin.
Hållbarhet i fokus
Mitt i arbetet med nybyggnationen fortsätter Polarbröd att jobba med sitt hållbarhetsarbete.
”Nu gör vi ett omtag i vår hållbarhetsplan för att skapa ännu bättre hållbara processer och förnya hållbarhetsmålen. Vi arbetar för att minska våra avtryck på natur och miljö. Att ge lika mycket som vi tar.”
”Vi jobbar med energibesparingar och har bland annat vindkraft från fyra egna vindkraftverk. Vi undersöker transporterna, vi tittar på förpackningslösningar och så letar vi efter långsiktigt hållbara råvaror”, säger Karin Bodin.
Mångfaldsgårdar
Polarbröd vill att så mycket som möjligt av råvarorna ska komma från fossilfria mångfaldsgårdar.
”Det är gårdar som har en fossilfri verksamhet, en varierad växtföljd och ett varierat landskap. Omställningen till ett hållbart jordbruk är avgörande för att kunna förse människor med mat i framtiden.”
Långsiktighet är en viktig parameter och där är konstgödsel en utmaning, menar Karin.
”Det krävs kanske andra sätt att odla för att få en friskare jord. Axfoundation är väldigt inspirerande, exempelvis med spännande projekt kring regenerativ odling på Torsåkers gård.”
Protein av brödspill
Polarbröd samarbetar också med foodtech-företaget Mycorena, för att framställa växtbaserat protein av deg- och brödspill. Visionen är att spill från bagerierna på sikt ska vara en del i ett cirkulärt system.
”Tänk ett fullvärdigt protein skapat av brödspill! Genom att kombinera fermentering och modern teknologi kan restprodukter som annars skulle gå till spillo användas för att producera ett svampprotein som kan bli en del av en god och nyttig måltid”, säger Karin.
Läs mer på www.polarbrod.se