I stället för den ordinarie lunchserveringen har de hunnit tillverka runt 5 000 portioner
- När vi i början av mars insåg vad pandemin skulle innebära för restaurangbranschen tänkte vi: ”Vad ska vi göra?”. Då gjorde vi som vi brukar göra på Restauranglabbet, vi satte oss med kockar, ekonomer och idéskapare för att komma framåt. Ensam är inte stark, men tillsammans kan vi komma vidare, berättar Johan Gottberg, som driver och är delägare i Restauranglabbet.
Restauranglabbet kontaktade företag, läkare och leveransföretag. För Martin & Servera som länge samarbetat med dem, bland annat i ett projekt om baljväxtfärs, var det en självklarhet att kunna hjälpa till med varor som har kort datum. Av deras runt 5 000 tillverkade portioner har drygt 60 % av råvarorna varit sådan som annars blivit svinn.
- Det har varit en fantastisk resa, där vi har fått varit med att skapa en ny rörelse samtidigt som vi hela tiden lärt oss nytt. Vi har visat att restaurangbranschen är en resurs i samhället vid sådana här situationer. Samtidigt har vi fördjupat och hittat nya affärsmässiga kontakter som vi delar värderingar med, både företag samt personer. Det här hade aldrig varit möjligt utan den hjälp vi fått från Martin & Servera, säger Johan Gottberg.
Om du blickar framåt – vad tror du kommer ha förändrats inom restaurangbranschen när coronasituationen har mattats av?
- Först tror jag alla blir väldigt glada och att det blir lite som vanligt. Men efter två, tre månader tror jag att besluten fattas på ett annorlunda sätt än tidigare.
et handlar om mer än bara vinst i slutet av året och de stora frågorna blir allt viktigare: Hur pass självförsörjande som land ska vi vara? Ska vi ha ett levande jordbruk i Sverige? Kanske kan en pandemi som denna ändå på sikt bidra till att lyfta viktiga frågor, säger Johan Gottberg.
Martin & Servera-gruppen är stolt över att få vara med i det här initiativet. Vi har sedan starten levererat råvaror, förpackningsmaterial och dryck som sedan har blivit matlådor.