Grattis Lara – du vann det hemliga priset Publikens favorit.
Tack - priset Publikens pris tillkännagavs under middagen och det är publiken på plats och följare på Facebook som röstar fram. Det var roligt, det är alltid kul med en vinst!
Har du tävlat tidigare?
Tävla, jag visste knappt att man kunde tävla i matlagning. Det var Inga-Lena Eriksson (kökschef på Färna) som inspirerade och uppmuntrade mig och sa att det finns en tävling som heter Årets unga kock – du ska vara med och tävla där, punkt slut. Det var kul att tävla, över förväntan faktiskt, och jag kommer nog att tävla igen även om jag inte har någonting planerat än. Om någon frågar mig om hur det är att tävla så kommer jag säga att det är kul och bara att göra!
Vad var svårast i tävlingen?
För mig var den största utmaningen att göra en bra planering - att göra upp en plan som verkligen håller, framförallt tidsmässigt. Det är lätt att sväva ut och bli för avancerad och tidskrävande för att sedan hamna under tidspress, vilket jag inte är så van vid. Det första tävlingsmomentet på 30 minuter är att skriva en meny. När den sedan är satt måste jag hålla mig till den, det går inte att ändra eller ta bort något under själva tävlingen, då blir det poängavdrag.
Hur hade du förberett dig inför tävlingen?
Tävlingsmomentet är att laga en trerättersmeny från en hemlig råvarukorg på 3,5 timme. Jag har tränat 4-5 gånger med ett liknande upplägg som på tävlingen. Det är kollegorna på Färna som plockat ihop en råvarukorg som jag sedan tränat på. Det var svårt och gick väl sådär de första gångerna.
Hur kände du för tävlingens råvarukorg?
(Den innehöll vissa obligatoriska råvaror som bland annat anka, gös, osten Havsgus 12, gulärtssoja, svensk shiitakesvamp, vattenkrasse, potatis cherie, päron conference och färska hallon).
Gösen fick vi reda på några dagar i förväg så den hade jag en ungefärlig plan på och ankan kände jag mig rätt trygg med. Jag skapade bara recepten efter den första tanken och utgick från proteinet och de obligatoriska grönsakerna så de hamnade i fokus.Laras tävlingsmeny
Förrätt:
Bakad sotad gös, musselvelouté, riv på blåmussla, smörstekt kålrabbi, syrad kålrabbi, vattenkrasse och olja.
Huvudrätt:
Stekt ankbröst och ragu på confiterat lår, lupin och shiitake, kycklingsky smaksatt med libbsticka, riven havsgus och savoykål.
Chokladglass, karamellkokt päron, sockerkaka, honungsflarn och marinerade hallon.