Vi har tagit pulsen på restaurang Logens Caroline Salminen och Eric Håkansson på resan till att bli diplomerade kökschefer.
Utbildningen har precis dragit igång, hur har det varit än så länge?
Bra! Första dagen på utbildningen gav jag en wakeup-call till hela gruppen, berättar Caroline. Vi pratar mycket om hållbarhet - men glömmer människans hållbarhet i branschen. Jag har under mina 15 år tolererat mycket och slitit i timmar utan rast och sammanhängande ledighet. Som arbetsgivare måste vi skapa förutsättningar för anställda att jobba i branschen hela livet. Vi ska jobba enligt konstens alla regler, med semester och korrekt vila. Många missar att tänka i de banorna, men det är precis så det ska vara.Eric fyller i: det är tyvärr en rätt macho bransch. Det är status att jobba mycket och sent. Det funkar inte i längden och går ut över exempelvis de med familj. Det smittar av sig när alla mår bra. På Ästad har vi lyckats behålla personal i många år, det är otroligt värdefullt att få den kontinuiteten. Då kan vi lägga tid på andra saker än rekrytering. Och vi blir en unik och välmående arbetsplats.
Vad är ert första intryck av de andra kursdeltagarna?
Det är en bra bredd på kursdeltagarna, menar båda. Här är allt från krogar och hotell till äldreomsorgen och skolan representerade. Alla kommer att få koppla utbildningen till sin verksamhet.Vi pratar om vikten av att ha en tydlig affärsidé som förmedlas i alla led av organisationen. Vi kommer att få bra utbyte av varandra.
Vad tycker ni om att er arbetsgivare väljer att skicka er båda på utbildningen?
För mig är det ett tecken på att Ästad vingård har ambitioner, säger Erik. De satsar på sin personal och vet att det är viktigt att vårda och vidareutbilda sin personal. Hittar man en stjärna - då ska man satsa på den. Att skicka oss på den här utbildningen är ett sätt att ligga i framkant i framtiden. Jag blir väldigt motiverad av det.Det är en stor fördel att vi är två personer från samma företag som går samma utbildning, menar Caroline. Vi har varandra att bolla med, trots att vi inte jobbar med samma saker i vardagen. Vi kommer kunna knyta ihop säcken tillsammans.
Efter examinationen i januari pratar vi med Caroline igen. Blev terminen som ni hade tänkt er?
Absolut. Vi har väldigt tydligt kunnat se våra styrkor och brister i det vi gör idag. Helhetsbilden av företaget är det viktigaste som tagit form. Innan såg vi möjligheter och utmaningar per avdelning, nu är det fördjupat på alla plan i verksamheten.Caroline berättar att hon insett vad hon själv behöver utveckla som ledare samt vikten av att kunna rannsaka sig själv.
Dessutom att det är skillnad mellan att vara ledare och chef. En ledare säkerställer kvaliteten i den dagliga driften, men i ett välutvecklat chefsskap behöver man vara närvarande, ha uppföljningssamtal och följa medarbetares personliga kompetensutveckling. Där säger Caroline att hon har brustit och kommer att förbättra sig.
Tack vare att min arbetsgivare har skickat mig på utbildningen så har jag fått rätt förutsättningar att kunna bli en ännu bättre chef. På så vis får vi bättre kompetensförsörjning och kan sikta på långsiktiga och nöjda anställda.
Vad skulle du rekommendera till kommande deltagare?
Investera i den här tiden! Allt handlar om hur du själv lägger upp det och tar tillvara på möjligheten. Gör allt i direkt anslutning till kurserna, som att göra tillhörande uppgifter. Inse att det finns vettiga saker att hämta från varje kursblock, även om kursledare fokuserar på exempelvis à la carte så betyder det inte att det inte funkar att ta valda delar till en verksamhet inom offentlig sektor.I slutändan får du inga betyg, men har du viljan att lära dig kommer det ge direkt effekt i din verksamhet och för din framtid.