Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Fjällsäsong

Fjällen både inspirerar och utmanar. Här hittar du restauranger som bland annat Raw på Bygget i Åre och Kebnekaise Fjällstation. De lyckas hålla en hög gastronomisk standard trots de logistiska utmaningarna som finns med att driva restaurang i fjällen.

Att driva restaurang i fjällen kan vara utmanande. Det handlar inte bara om matglädje utan också till lika stor del om ekonomi och om att skapa lönsamhet. 

Leveranser är en utmaning

Många fjällrestauranger ligger i den svårtillgängliga vildmarken och den största utmaningen är då leveranserna.

”Det gäller för fjällrestaurangerna att hitta en bra balans, att förstå och anpassa sitt köpbeteende. Genom att se över sina inköp och försöka hålla nere på antalet leveranser sparar man både på kostnader och skonar miljön. Det gynnar både oss och våra kunder”, säger Helena Fjellstrand, Key Account Manager, Martin & Servera Restauranghandel.  

Vissa fjällrestauranger får dessutom sina leveranser med helikopter. Då är det extra viktigt att inget är felplockat och att leveranserna kommer till rätt avtalad tid och plats. Det krävs mycket av både våra kunder och säljare för att detta ska klaffa.

”Vi har hittat ett bra flöde med fjällrestaurangerna och får ofta höra att vi har ett brett sortiment och erbjuder pålitliga leveranser”, säger Helena.

 

Reportage i fokus

Inspiration

Köket vid foten av Kebnekaise

Mitt ute i väglöst land ligger STF Kebnekaise Fjällstation, en utpost för de äventyrare som strävar mot toppen av Sveriges högsta berg. Här kan fjällbesökarna även utforska den genuina matlagning som serveras i Elsas kök.
Inspiration

Spännande smaker i Åre

Snö, vinter, skidåkning och spännande krogar, tankarna går direkt till Åre som av många anses ha den bästa utförsåkningen i Sverige. Restaurangutbudet i den jämtländska skidorten har under de senaste åren också vuxit enormt. Nästan mitt i backen ligger restaurang Raw, som sedan flera år tillbaka serverar asiatiska smaker. I köket jobbar Max Hammerin, en gotlänning som efter en härlig sommarsäsong på ön nu återvänt till Åre.

Läs mer

Regionalt

Åre bageri

Mitt i den jämtländska fjällvärlden, strax nedanför Åreskutan, ligger Åre Bageri. Från dem erbjuder Martin & Servera bland annat julvört av surdeg, bullar, kex och biscotti.
Regionalt

Jillie Ren & Vilt

Hos Jillie Ren & Vilt står råvaran i fokus och de jobbar hårt för att säkra hög kvalitet på sina produkter. Deras renar och älgar strövar fritt i skog och på fjäll och hanteras sedan på bästa sätt vid slakt och styckning. Här tas respekt och kärlek till djuret på allvar. Med kunskap och känsla levereras därför kvalitetskött som passar både till lunchkrog och fine dining.
Inspiration

Vilt

Här kan du läsa om våra viltleverantörer, inspireras av hur kockar som Erik Videgård och Simon Laiti jobbar med vilt samt ta del av de godaste viltrecepten.
Inspiration

Ett anrikt norrländskt rökeri

Jokkmokks rökeri lever fortfarande efter sina ursprungliga tankar och idéer. Skickliga charkuterister jobbar med känsla och handlag för att uppnå den ultimata produkten. I rökeriet är det fortfarande riktig eld som gäller.
Regionalt

BD Fisk och Kalix Löjrom

Kalix Löjrom är Sveriges första ursprungsmärkta livsmedel. Det är en delikatess som många restauranger och konsumenter uppskattar. Bakom produkten ligger ett gediget hantverk och yrkeskunnande.
Inspiration

Icehotel 365: öppet året runt med hjälp av en solcellsanläggning

I snart 30 år har Icehotel skapats i takt med att Torne älv fryser till is och sedan smälts ner igen lagom till våren. Nu öppnar en permanent del av Icehotel som med hjälp av solenergi kommer att vara öppet året runt. Även i restaurangen har isen en central betydelse.

Inspirerande recept

Recept

20 minuters gulasch

En snabb gulasch med färdig pulled pork. Perfek när du vill tillaga en fyllig soppa, men har ont om tid.
Recept

Morotssoppa med chili, lime och ingefära

En krämig och värmande soppa med lite hetta från ingefära och chili.
Recept

Rotselleri och palsternackssoppa

Krämig soppa med något av det bästa höstsäsongen har att erbjuda: rotfrukter.
Recept

BBQ-burgare

Servera vegetariska burgare med Anamma® Formbar Vegofärs.
Recept

Pulled Oumph! Burger

Spara inte på något, bara ös på! Snabb, enkel och fantastiskt god vegansk burgare! Dela gärna din upplevelse på #greenproteinshift.
Recept

Grön ärtburgare med glutenfritt bröd

Härlig grön burgare med ärtbiffar över glutenfritt bröd. Tillbehören tomat, avokado, skott och morotscoleslaw ger härlig färg åt rätten. Servera gärna med Srirachasås och rödlök.
Recept

Högrevsgryta med syrad grädde och sambal

Rejäl gryta på klassiskt grytkött där vi långkokat ur alla fina smaker. Mötet mellan sötma från lök och paprika med ett litet sting från sambal och gräddens höga syra gör att det lyfter lite extra.
Recept

Svartbönsgryta med sötpotatis och mangosalsa

I Brasilien kallas böngryta feijoada. Här är en vegetarisk variant på svarta bönor med sötpotatis och grönsaker. En klimatsmart och lättlagad gryta, som mår bra av att stå ett dygn före servering. Fräsch med en mangosalsa till.
Recept

Cacao och chili con pollo

Gryta på hönsfärs med sydamerikanska influenser. En klassisk rätt i mer klimatsmart tappning!
Recept

Rensarvsytterfilé med jordärtskocka

Rensarvsytterfilé med jordärtskocka, shiitakesvamp, hasselnötter och svartavinbär. En riktig hösträtt!
Recept

Älgråbiff med betor och fryst abborrom

Gustav Hector, kökschefen från Restaurang Gräddhyllan i Växjö, har tagit fram den här välrundade råbiffrätten. Han har använt sig av lokala råvaror blandade med exotiska smaksättningar.
Recept

Sudado på hjort

Dovhjort och kronhjort har ett mört och saftigt kött, fintrådigt hos dovhjorten och något grövre hos kronhjorten. Dovhjorten anses ha en elegantare viltsmak än kronhjorten. Eftersom viltkött är magert behöver man med fördel använda lite extra fett vid tillagning för att få det saftigt.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.