Fjällen både inspirerar och utmanar. Här hittar du restauranger som bland annat Raw på Bygget i Åre och Kebnekaise Fjällstation. De lyckas hålla en hög gastronomisk standard trots de logistiska utmaningarna som finns med att driva restaurang i fjällen.
Att driva restaurang i fjällen kan vara utmanande. Det handlar inte bara om matglädje utan också till lika stor del om ekonomi och om att skapa lönsamhet.
Leveranser är en utmaning
Många fjällrestauranger ligger i den svårtillgängliga vildmarken och den största utmaningen är då leveranserna.
”Det gäller för fjällrestaurangerna att hitta en bra balans, att förstå och anpassa sitt köpbeteende. Genom att se över sina inköp och försöka hålla nere på antalet leveranser sparar man både på kostnader och skonar miljön. Det gynnar både oss och våra kunder”, säger Helena Fjellstrand, Key Account Manager, Martin & Servera Restauranghandel.
Vissa fjällrestauranger får dessutom sina leveranser med helikopter. Då är det extra viktigt att inget är felplockat och att leveranserna kommer till rätt avtalad tid och plats. Det krävs mycket av både våra kunder och säljare för att detta ska klaffa.
”Vi har hittat ett bra flöde med fjällrestaurangerna och får ofta höra att vi har ett brett sortiment och erbjuder pålitliga leveranser”, säger Helena.
Reportage i fokus
Vi rekommenderar
Inspiration
Köket vid foten av Kebnekaise
Mitt ute i väglöst land ligger STF Kebnekaise Fjällstation, en utpost för de äventyrare som strävar mot toppen av Sveriges högsta berg. Här kan fjällbesökarna även utforska den genuina matlagning som serveras i Elsas kök.
Snö, vinter, skidåkning och spännande krogar, tankarna går direkt till Åre som av många anses ha den bästa utförsåkningen i Sverige. Restaurangutbudet i den jämtländska skidorten har under de senaste åren också vuxit enormt. Nästan mitt i backen ligger restaurang Raw, som sedan flera år tillbaka serverar asiatiska smaker. I köket jobbar Max Hammerin, en gotlänning som efter en härlig sommarsäsong på ön nu återvänt till Åre.
Mitt i den jämtländska fjällvärlden, strax nedanför Åreskutan, ligger Åre Bageri. Från dem erbjuder Martin & Servera bland annat julvört av surdeg, bullar, kex och biscotti.
Hos Jillie Ren & Vilt står råvaran i fokus och de jobbar hårt för att säkra hög kvalitet på sina produkter. Deras renar och älgar strövar fritt i skog och på fjäll och hanteras sedan på bästa sätt vid slakt och styckning. Här tas respekt och kärlek till djuret på allvar. Med kunskap och känsla levereras därför kvalitetskött som passar både till lunchkrog och fine dining.
Här kan du läsa om våra viltleverantörer, inspireras av hur kockar som Erik Videgård och Simon Laiti jobbar med vilt samt ta del av de godaste viltrecepten.
Jokkmokks rökeri lever fortfarande efter sina ursprungliga tankar och idéer. Skickliga charkuterister jobbar med känsla och handlag för att uppnå den ultimata produkten. I rökeriet är det fortfarande riktig eld som gäller.
Kalix Löjrom är Sveriges första ursprungsmärkta livsmedel. Det är en delikatess som många restauranger och konsumenter uppskattar. Bakom produkten ligger ett gediget hantverk och yrkeskunnande.
Icehotel 365: öppet året runt med hjälp av en solcellsanläggning
I snart 30 år har Icehotel skapats i takt med att Torne älv fryser till is och sedan smälts ner igen lagom till våren. Nu öppnar en permanent del av Icehotel som med hjälp av solenergi kommer att vara öppet året runt. Även i restaurangen har isen en central betydelse.
Härlig grön burgare med ärtbiffar över glutenfritt bröd. Tillbehören tomat, avokado, skott och morotscoleslaw ger härlig färg åt rätten. Servera gärna med Srirachasås och rödlök.
Rejäl gryta på klassiskt grytkött där vi långkokat ur alla fina smaker. Mötet mellan sötma från lök och paprika med ett litet sting från sambal och gräddens höga syra gör att det lyfter lite extra.
I Brasilien kallas böngryta feijoada. Här är en vegetarisk variant på svarta bönor med sötpotatis och grönsaker. En klimatsmart och lättlagad gryta, som mår bra av att stå ett dygn före servering. Fräsch med en mangosalsa till.
Gustav Hector, kökschefen från Restaurang Gräddhyllan i Växjö, har tagit fram den här välrundade råbiffrätten. Han har använt sig av lokala råvaror blandade med exotiska smaksättningar.
Dovhjort och kronhjort har ett mört och saftigt kött, fintrådigt hos dovhjorten och något grövre hos kronhjorten. Dovhjorten anses ha en elegantare viltsmak än kronhjorten. Eftersom viltkött är magert behöver man med fördel använda lite extra fett vid tillagning för att få det saftigt.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.