Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Våra gårdar

Jul i en annorlunda tid

Snart startar julbordssäsongen och planeringen är sedan länge i full gång på restaurangerna runt om i landet. Hur förändras förutsättningarna för ett lyckat julbord med anledning av regler och restriktioner på grund av coronapandemin? Hur kan man tänka vid gästbemötandet? Hur löser man serveringarna? Hur påverkas personalbemanningen?
Vissa restauranger väljer att ändra serveringssättet. En del kör sittande trerätters istället för buffébord. Andra restauranger förändrar sittningstiderna för att få ett anpassat gästflöde. Andra öppnar upp fler rum och skapar chambre separées för att minska trängselrisken. Alla restauranger har olika förutsättningar och olika logistiklösningar.

Här delar några krögare och kökschefer med sig av sina tankar, tips och råd inför julbordet 2020. Du hittar också kampanjer, recept och mycket mer.
Inspiration

Hur ska jag räkna på julbordskalkylen?

Att anpassa sina serveringar kräver koll på kalkylen. Tar jag ut rätt pris om jag byter från buffé till tallriksservering? Hur mycket minskar egentligen svinnet när jag portionsserverar? Med tjänsten Kalkylering & Inventering får du koll på precis detta.
Inspiration

Tips på julbordsserveringar

Den här julen ser annorlunda ut. Vi behöver anpassa våra sätt vi serverar julborden på. Men det finns också en massa möjligheter att vara kreativ. Här hittar du ett antal tips på hur du kan ge dina gäster en härlig julbordsupplevelse.

På kampanj

Kampanj

Dukning till julserveringen

Vi går en till synes annorlunda jul till mötes där de traditionella julborden och långa bufféköerna ger vika för nya, kreativa sätt att servera. Är det kanske sharing-trenden som gör ett intåg även här och den traditionella buffén byts mot bordservering, där sällskapet sittandes samlas runt maten? Här hittar du fat, tallrikar och annan utrustning som underlättar hösten och vinterns serveringar.
Kampanj

Julbeställningsunderlaget 2020

Här hittar du årets julbeställningsunderlag. Vi har samlat allt från skinka, lax och lamm till ost, konfektyr, dryck och non food-artiklar. Späckat med produkter helt enkelt - till bra priser.

Kampanjveckor 45-53, 2020
Kampanj

Årets julkonfektyr

Julen är en av årets största godishelger och som vanligt har vi samlat några av våra favoriter till extra bra pris. Bland konfektyren i år hittar du populära praliner, den givna julknäcken, exklusiv tryffel och julskum.
Kampanjen pågår 9/11-31/12.
Kampanj

Julbordet 2020

Här hittar du kampanjtidningen Julbordet. I Julbordet hittar du kampanjerbjudan samt mängder av tips och inspiration till hur just din julmeny kan bli så attraktiv som möjligt för dina gäster.

Kampanjveckor 45-53, 2020

Julbordsåtgärder hos Mattias Mat och Blå Krog

Inspiration

Lyhördhet för gästens önskemål extra viktigt nu i julbordstider

”Vårt julbord har alltid varit en traditionell julbuffé med både klassiska smaker och innovativa inslag. Normalt sett säljer vi cirka 7 000 julbord inklusive catering. Jag tror att det blir färre i år, men jag hoppas att många företag ändå känner behov av en julavslutning. Det skulle kunna innebära fler cateringuppdrag. Förhoppningen är att julbordet hjälper oss att ta igen lite av det vi tappat i år. Just nu är lyhördhet för gästens önskemål viktigare än någonsin.”
Möt Martin Knutas som är delägare i Mattias Mat, ett samlingsnamn för driften av flera restauranger i Skövde.
Inspiration

Läcker julbordsbuffé som bordsservering

”Vi köpte Blå Krog i april, mitt under pandemin. Det var inte självklart, men man får bara en sådan här chans en gång i livet. Just nu är jag mitt i sillinläggningarna, det känns som jul redan och bokningarna trillar in. Vårt julbord har fokus på det kalla – havets läckerheter”, säger Ulrika Skålén, delägare, Blå Krog i Åmåls hamn.

Mattias Larssons tipslista

Inspiration

Mattias Larssons idéer för julbordet 2020

”Jag har funderat lite på hur man kan tänka kring servering av julbordet 2020. Kanske kan man ha tre sittningar istället för två? Och färre bord och gäster vid varje tillfälle? Det minskar ju risken för trängsel. Det viktigaste är att gästerna kan hålla avstånd och undvika köbildning”, säger Mattias "Fredagskocken" Larsson.

PM & Vänner och Långholmens Wärdshus

Inspiration

Omstöpt julbord 2020

Per Bengtsson tror på att investera i en rejäl försäljning- och marknadsföringssatsning av julerbjudandena till potentiella företag, befintliga kunder och stamgäster. PM & Vänner kommer bland annat att erbjuda företagskunderna en julinspirerad trerättersmeny i enskilda matsalar, julgåvokorgar och julkasse med favoriterna från kalla bordet. Utökade öppettider över veckan och julinspirerad söndagsmiddag i Bistron är andra erbjudanden. Förhoppningen är att de sammanlagda åtgärderna gör att man når upp till de normala julbordsintäkterna.
Inspiration

Långholmens Wärdshus: Tryggt julbord det viktigaste

Möt Sofia Fröberg, kökschef på Långholmens Wärdshus, Stockholm. Här serveras under en normal julbordssäsong cirka 9 000 julbord. Men så många tror inte Sofia att det kommer att säljas i år på grund av pandemin. Hon är ändå försiktigt optimistiskt och menar att det gäller att ha en bra inställning och kämpa på.

Behöver du personal till julbordet?

Tjänster

Prova din första annons till halva priset!

Att rekrytera personal tar tid. Det är många olika delar som ska falla på plats. Med tjänsten Cheffle får du hjälp med alla steg i din rekrytering. Vi är specialister på restaurangbranschens behov och ser till att du når rätt kandidater.
Kampanjen gäller till 2020-12-31.

Julgåvor

Nyhet

Nya skatteregler gör det möjligt för företag att ge gåvor till anställda på upp till 1000 kronor

De nya skattereglerna ökar möjligheten för restauranger att erbjuda företag matkassar och julbord som sedan ska ges som gåvor och tex skickas hem till medarbetarna. Under perioden 1 juni 2020 till 31 december 2020 gäller en tillfällig skattefrihet för gåvor från arbetsgivaren upp till ett värde på 1 000 kronor per anställd.
Sortiment

Julgåvor till dina kunder, vänner och anställda

Årets julkatalog från våra Restaurangbutiker i Stockholm har fyllts med klappar för alla smaker så att du enkelt ska hitta rätt gåva till den du vill tacka för det gångna året.
Din beställning lägger du senast den 13 december på Restaurangbutikernas hemsida för att vara säker på att dina gåvor finns till jul.
  • Det är tillåtet att genomföra företagsevent, julbord och julfester. Det klassas inte som en allmän eller offentlig tillställning, utan som ett slutet sällskap.
  • För mixade mindre sällskap i restauranger finns det inte heller några förbud.
  • Den som driver ett serveringsställe ska vidta lämpliga åtgärder för att trängsel undviks på de inom- och utomhusytor som besökare har tillträde till.

Läs mer här.

Mer julinspiration

Inspiration

Traditionellt julbord på Krägga

I härlig miljö vid Mälarens strand ligger Krägga herrgård som serverar klassiskt julbord med nytänk. I köket jobbar ett inarbetat team under ledning av köksmästare Martin Andreasson.
Inspiration

Santa Maria – A New Kind of Christmas

Hur dukar du julbordet när våra sätt att äta har förändrats? Santa Maria har samlat idéer och inspiration för ett mer inkluderande julbord, som lyfter vegetariska och veganska alternativ samt nya moderna idéer, utan att traditionen går förlorad.
Inspiration

Julbord på Långholmens Wärdshus

Långholmens Wärdshus ligger på en plats som andas historia. Det var en hovbryggare som på 1670-talet lät uppföra Alstaviks Malmgård. Hovbryggare Jochum Ahlstedt var en matglad herre. I byggnaden fanns en särskild köksflygel och han lät även anlägga en stor trädgård och fiskodlingar. I den historiska miljön finns idag restaurang, hotell och vandrarhem. Restaurangen erbjuder traditionell svensk mat tillagad på lokala råvaror året om.
Inspiration

Julbord i vildmarken

I Abisko har Mina Johansson Dahl och Dick Johansson skapat ett fjällhotell som kombinerar naturupplevelser med god mat och det lilla extra. För Martin&Serveras tidning Smakfullt lagade Abisko Mountain Lodge upp ett julbord med inspiration från vildmarken.
Inspiration

Mer vegetariskt på julbordet

Det går att tillfredsställa alla smaker utan att rucka på traditionerna. Addera nya, gröna och spännande julrecept eller varför inte gå "all in" och byt ut julbordsklassikerna mot helt vegetariska alternativ!
Inspiration

Hantverk, tradition och omtanke om gästen

Känslan som möter en i dörren är varm och tillmötesgående. Belysningen är dämpad och lokalen är upptänd med brinnande ljus och dov belysning. En klassisk och stilren atmosfär som andas historia sedan 300 år tillbaka.
Inspiration

Julbord med Jimmi Eriksson och Daniel Haynes

Jul betyder naturligtvis julbord och det traditionella julbordet i sin tur innebär sju rundor med olika teman. Med användbara tips, recept på välsmakande rätter och inspirerande tankar från kocklandslagsmedlemmarna Daniel Haynes och Jimmi Eriksson blir julbordet en succé för både gäster och krögare.

Julrecept

Recept

Ris à la Malta

Ris à la Malta med rårörda lingon, mandel och misocrumble. En riktigt julig dessert.
Recept

Julköttbullar

De här julköttbullarna har smak av grönpeppar och enbär. Duka gärna upp med klassiska tillbehör som Janssons frestelse, gräddsås, lingon och pressgurka.
Recept

Rödbetsgravad laxfilé med hovmästarsås

Rödbetsgravad laxfilé med hovmästarsås och körvel. En lika snygg som god rätt på julbordet.
Recept

Bakad saffranspudding

Detta recept är komponerat för en julbordsservering på Hotel Skeppsholmen i Stockholm. Det mesta på deras julbord serveras i små smakprover, så att man kan ta av det man gillar.
Recept

Branteviksill

Inlagd sill med härlig smak av dill.
Recept

Rödbetssallad med kapris och röda svenska äpplen

Rödbetsallad är ett måste på julbordet. Du äter den bäst på vörtbröd, ihop med julskinka och grovkornig senap.
Recept

Kräftbakad gösfilé

Kräftbakad gösfilé med dill.
Recept

Skumtomtefudge

Fudge på vit choklad och skumtomtar.
Recept

Pepparkakor med ädelostkräm

Pepparkakor med ädelostkräm, fikon och rostade valnötter. En klassiker på jul och fantastiskt gott att avnjuta tillsammans med glögg.
Recept

Stuvad grönkål med brynt smör, linser och lingon

Stuvad grönkål är en given grönsaksrätt till jul. Johans vackra variant med syrliga lingon och rökt grädde ger rätten en ny spännande karaktär. Smakrika linser och krossade nötter ger fina texturer och skivor av stammen inget svinn.
Recept

Prinskorv

Prinskorv från Krägga herrgårds julbord.
Recept

Mjuk pepparkaka med lingonkräm och smetanafrosting

En klassisk pepparkaka i ny design blir julens blickfång på gottebordet. Med chokladband, vackert spritsad lingonkräm och smetanafrosting liknar den mer en tårta. Rapsolja ger en luftigare och lättare kaka.
Recept

Hjortronsill med Västerbottenost

Sill med ästerbottenost, hjortron och turkisk yoghurt.
Recept

Vaniljmousse med körsbärsbavaroise, spritade körsbär, mandelkaka och kaffesmulor

Dekorativt blickfång med fluffigt lena smaker och harmonisk syra i sällskap av romindränkta körsbär och smuligt krisp med kaffesmak. Vill du utmana dig själv glaserar du kulan med körsbärsbavaroise, annars struntar du i glazen.
Recept

Fänkål- och lakritssill

Sill med fänkål, lakrits och stjärnanis.
Recept

Blåbärssill

Sill med blåbär, lagerblad, kryddpeppar och libbsticka.
Recept

Wienernougat

Wienernougat med rostad mandel.
Recept

Ostkaka på keso

Härlig ostkaka med mandel.
Recept

Revben med apelsin

Revben med apelsin, chili, ingefära och honung.
Recept

Gravad hjort

Gravad hjort med lingon och picklade senapsfrön.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.