Produktlarm: Fällmans speck, art. nr. 238832, återkallas pga listeria. Läs mer här. | Hej! Du har kommit till Blåweb, en testmiljö där Martin & Servera testar ny funktionalitet.Läs merLäs mindre
Enligt svensk lagstiftning kan vi inte sälja alkoholhaltiga drycker till personer som ännu inte fyllt 20 år. För att du ska kunna ta del av vårt utbud så måste du verifiera din ålder.
Snart startar julbordssäsongen och planeringen är sedan länge i full gång på restaurangerna runt om i landet. Hur förändras förutsättningarna för ett lyckat julbord med anledning av regler och restriktioner på grund av coronapandemin? Hur kan man tänka vid gästbemötandet? Hur löser man serveringarna? Hur påverkas personalbemanningen?
Vissa restauranger väljer att ändra serveringssättet. En del kör sittande trerätters istället för buffébord. Andra restauranger förändrar sittningstiderna för att få ett anpassat gästflöde. Andra öppnar upp fler rum och skapar chambre separées för att minska trängselrisken. Alla restauranger har olika förutsättningar och olika logistiklösningar.
Här delar några krögare och kökschefer med sig av sina tankar, tips och råd inför julbordet 2020. Du hittar också kampanjer, recept och mycket mer.
Vi rekommenderar
Inspiration
Hur ska jag räkna på julbordskalkylen?
Att anpassa sina serveringar kräver koll på kalkylen. Tar jag ut rätt pris om jag byter från buffé till tallriksservering? Hur mycket minskar egentligen svinnet när jag portionsserverar? Med tjänsten Kalkylering & Inventering får du koll på precis detta.
Den här julen ser annorlunda ut. Vi behöver anpassa våra sätt vi serverar julborden på. Men det finns också en massa möjligheter att vara kreativ. Här hittar du ett antal tips på hur du kan ge dina gäster en härlig julbordsupplevelse.
Vi går en till synes annorlunda jul till mötes där de traditionella julborden och långa bufféköerna ger vika för nya, kreativa sätt att servera. Är det kanske sharing-trenden som gör ett intåg även här och den traditionella buffén byts mot bordservering, där sällskapet sittandes samlas runt maten? Här hittar du fat, tallrikar och annan utrustning som underlättar hösten och vinterns serveringar.
Här hittar du årets julbeställningsunderlag. Vi har samlat allt från skinka, lax och lamm till ost, konfektyr, dryck och non food-artiklar. Späckat med produkter helt enkelt - till bra priser.
Julen är en av årets största godishelger och som vanligt har vi samlat några av våra favoriter till extra bra pris. Bland konfektyren i år hittar du populära praliner, den givna julknäcken, exklusiv tryffel och julskum.
Här hittar du kampanjtidningen Julbordet. I Julbordet hittar du kampanjerbjudan samt mängder av tips och inspiration till hur just din julmeny kan bli så attraktiv som möjligt för dina gäster.
Lyhördhet för gästens önskemål extra viktigt nu i julbordstider
”Vårt julbord har alltid varit en traditionell julbuffé med både klassiska smaker och innovativa inslag. Normalt sett säljer vi cirka 7 000 julbord inklusive catering. Jag tror att det blir färre i år, men jag hoppas att många företag ändå känner behov av en julavslutning. Det skulle kunna innebära fler cateringuppdrag. Förhoppningen är att julbordet hjälper oss att ta igen lite av det vi tappat i år. Just nu är lyhördhet för gästens önskemål viktigare än någonsin.” Möt Martin Knutas som är delägare i Mattias Mat, ett samlingsnamn för driften av flera restauranger i Skövde.
”Vi köpte Blå Krog i april, mitt under pandemin. Det var inte självklart, men man får bara en sådan här chans en gång i livet. Just nu är jag mitt i sillinläggningarna, det känns som jul redan och bokningarna trillar in. Vårt julbord har fokus på det kalla – havets läckerheter”, säger Ulrika Skålén, delägare, Blå Krog i Åmåls hamn.
”Jag har funderat lite på hur man kan tänka kring servering av julbordet 2020. Kanske kan man ha tre sittningar istället för två? Och färre bord och gäster vid varje tillfälle? Det minskar ju risken för trängsel. Det viktigaste är att gästerna kan hålla avstånd och undvika köbildning”, säger Mattias "Fredagskocken" Larsson.
Per Bengtsson tror på att investera i en rejäl försäljning- och marknadsföringssatsning av julerbjudandena till potentiella företag, befintliga kunder och stamgäster. PM & Vänner kommer bland annat att erbjuda företagskunderna en julinspirerad trerättersmeny i enskilda matsalar, julgåvokorgar och julkasse med favoriterna från kalla bordet. Utökade öppettider över veckan och julinspirerad söndagsmiddag i Bistron är andra erbjudanden. Förhoppningen är att de sammanlagda åtgärderna gör att man når upp till de normala julbordsintäkterna.
Långholmens Wärdshus: Tryggt julbord det viktigaste
Möt Sofia Fröberg, kökschef på Långholmens Wärdshus, Stockholm. Här serveras under en normal julbordssäsong cirka 9 000 julbord. Men så många tror inte Sofia att det kommer att säljas i år på grund av pandemin. Hon är ändå försiktigt optimistiskt och menar att det gäller att ha en bra inställning och kämpa på.
Att rekrytera personal tar tid. Det är många olika delar som ska falla på plats. Med tjänsten Cheffle får du hjälp med alla steg i din rekrytering. Vi är specialister på restaurangbranschens behov och ser till att du når rätt kandidater. Kampanjen gäller till 2020-12-31.
Nya skatteregler gör det möjligt för företag att ge gåvor till anställda på upp till 1000 kronor
De nya skattereglerna ökar möjligheten för restauranger att erbjuda företag matkassar och julbord som sedan ska ges som gåvor och tex skickas hem till medarbetarna. Under perioden 1 juni 2020 till 31 december 2020 gäller en tillfällig skattefrihet för gåvor från arbetsgivaren upp till ett värde på 1 000 kronor per anställd.
Årets julkatalog från våra Restaurangbutiker i Stockholm har fyllts med klappar för alla smaker så att du enkelt ska hitta rätt gåva till den du vill tacka för det gångna året. Din beställning lägger du senast den 13 december på Restaurangbutikernas hemsida för att vara säker på att dina gåvor finns till jul.
Det är tillåtet att genomföra företagsevent, julbord och julfester. Det klassas inte som en allmän eller offentlig tillställning, utan som ett slutet sällskap.
För mixade mindre sällskap i restauranger finns det inte heller några förbud.
Den som driver ett serveringsställe ska vidta lämpliga åtgärder för att trängsel undviks på de inom- och utomhusytor som besökare har tillträde till.
I härlig miljö vid Mälarens strand ligger Krägga herrgård som serverar klassiskt julbord med nytänk. I köket jobbar ett inarbetat team under ledning av köksmästare Martin Andreasson.
Hur dukar du julbordet när våra sätt att äta har förändrats? Santa Maria har samlat idéer och inspiration för ett mer inkluderande julbord, som lyfter vegetariska och veganska alternativ samt nya moderna idéer, utan att traditionen går förlorad.
Långholmens Wärdshus ligger på en plats som andas historia. Det var en hovbryggare som på 1670-talet lät uppföra Alstaviks Malmgård. Hovbryggare Jochum Ahlstedt var en matglad herre. I byggnaden fanns en särskild köksflygel och han lät även anlägga en stor trädgård och fiskodlingar. I den historiska miljön finns idag restaurang, hotell och vandrarhem. Restaurangen erbjuder traditionell svensk mat tillagad på lokala råvaror året om.
I Abisko har Mina Johansson Dahl och Dick Johansson skapat ett fjällhotell som kombinerar naturupplevelser med god mat och det lilla extra. För Martin&Serveras tidning Smakfullt lagade Abisko Mountain Lodge upp ett julbord med inspiration från vildmarken.
Det går att tillfredsställa alla smaker utan att rucka på traditionerna. Addera nya, gröna och spännande julrecept eller varför inte gå "all in" och byt ut julbordsklassikerna mot helt vegetariska alternativ!
Känslan som möter en i dörren är varm och tillmötesgående. Belysningen är dämpad och lokalen är upptänd med brinnande ljus och dov belysning. En klassisk och stilren atmosfär som andas historia sedan 300 år tillbaka.
Jul betyder naturligtvis julbord och det traditionella julbordet i sin tur innebär sju rundor med olika teman. Med användbara tips, recept på välsmakande rätter och inspirerande tankar från kocklandslagsmedlemmarna Daniel Haynes och Jimmi Eriksson blir julbordet en succé för både gäster och krögare.
De här julköttbullarna har smak av grönpeppar och enbär. Duka gärna upp med klassiska tillbehör som Janssons frestelse, gräddsås, lingon och pressgurka.
Detta recept är komponerat för en julbordsservering på Hotel Skeppsholmen i Stockholm. Det mesta på deras julbord serveras i små smakprover, så att man kan ta av det man gillar.
Stuvad grönkål är en given grönsaksrätt till jul. Johans vackra variant med syrliga lingon och rökt grädde ger rätten en ny spännande karaktär. Smakrika linser och krossade nötter ger fina texturer och skivor av stammen inget svinn.
Mjuk pepparkaka med lingonkräm och smetanafrosting
En klassisk pepparkaka i ny design blir julens blickfång på gottebordet. Med chokladband, vackert spritsad lingonkräm och smetanafrosting liknar den mer en tårta. Rapsolja ger en luftigare och lättare kaka.
Vaniljmousse med körsbärsbavaroise, spritade körsbär, mandelkaka och kaffesmulor
Dekorativt blickfång med fluffigt lena smaker och harmonisk syra i sällskap av romindränkta körsbär och smuligt krisp med kaffesmak. Vill du utmana dig själv glaserar du kulan med körsbärsbavaroise, annars struntar du i glazen.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.