Det var när Ann-Charlott Sjöqvist öppnade flödet på Linkedin som hon såg att Nordic Choice Hotels fick leveranser i rullburar utan plast runt från Grönsakshallen Sorunda.
- Jag kontaktade Grönsakshallen direkt och frågade om vi också fick vara med. Det visade sig att Nordic Choice körde en testperiod i tio veckor, men vi hade inget behov av ett längre test utan var ivriga att rulla ut lösningen till alla våra enheter i Sverige. Kort gick vi igång med detta hos Sorunda och ställde sedan frågan till vår key account manager, Martin, hos Martin & Servera.
När jag blev mött av en gedigen presentation och full styrka förstod jag hur stor och viktig frågan var även för Martin & Servera. Den visade sig också vara komplex eftersom vi får leveranser från fler lager – men i början av juni 2020 gick vi igång i full skala, berättar Ann-Charlott Sjöqvist.
Plastfrågan går att vrida och vända på ur otaliga perspektiv. Inte minst är den flitigt debatterad sedan plastskatter blivit en del av vardagen för krögare såväl som privatpersoner.
- Plast är inte jättedåligt i sig utan det beror på användningsområdet. leveranser ska den skydda råvarorna från fall, kyla och fåglar. Men för oss är det ett onödigt moment eftersom vi aldrig lämnar burarna obevakade eller i kyla. För mig var det en ickefråga. Jag har inte hört något annat än att det fungerar utmärkt, men vi tycker inte heller att det behöver fungera hundraprocentigt hela tiden, säger Ann-Charlott Sjöqvist.
Det är varken första eller sista gången Martin & Servera och Coor samarbetar för att tillsammans bidra till en hållbarare framtid. När Martin & Serveras plattform Hållbara tillsammans* under hösten 2019 utvecklades var Coor med Ann-Charlott Sjöqvist i spetsen en av testkunderna.
"Vi behöver hela tiden utmana oss själva och våra samarbetspartners att ta hållbara beslut"
- Omställningen har gått smidigare än jag trodde och jag är förundrad över att vi inte har utmanat i frågan tidigare. Så mycket som vi har pratat om plastfria restauranger, men inte om plasten runt burarna. Vi behöver hela tiden utmana oss själva och våra leverantörer att ta hållbara beslut. Vad är det för typ av produkter vi beställer? Hur ofta beställer vi? Måste vi verkligen ha den där råvaran som inte är i säsong?, berättar Ann-Charlott Sjöqvist.
Key Accont manager Martin fortsätter:
- Det är roligt med en kund som är proaktiv, menar allvar och går till handling. Nästa steg är en diskussion om hur vi kan hjälpas åt för att skapa mer hållbara leveranser med bland annat optimerade flöden, färre leveransdagar och nattleveranser. Eftersom vi har samma höga målsättning i frågorna gynnar samarbetet både oss och Coor.
*planerad lansering 2021
Om Coor
Coor är en av Nordens ledande facility management-leverantörer, och erbjuder alla tjänster som krävs för att ett företag eller offentlig verksamhet ska fungera bra och effektivt.