Kalkylering & Inventering uppdateras dagligen med nya artiklar och aktuella priser. Tjänsten hjälper dig att hitta allt från KRAV-märkta artiklar till tusentals olika recept. I programmet kan du sedan göra en enkel kalkyl utifrån råvarukostnaden, eller en komplett kalkyl där de övriga kostnaderna räknas med, till exempel för personal och förbrukningsvaror.
Låt säga att du har en julbordsbuffé som består av 30 olika komponenter och portionsstorleken är beräknad till 800 gram. Då kan du se i Kalkylering & Inventering exakt vad senapssillen kostar per person, men också vad totalkostnaden blir per person. Det är bra information att utgå ifrån när rätterna ställs fram på julbordet. Ekonomin kan förbättras väsentligt genom att till exempel inte placera dyrare rätter i början av julbordet.Jämför med efterkalkyl
Det är viktigt att göra en efterkalkyl. Då får du som krögare siffror att jämföra med. Statistik för julbordet är extra viktigt eftersom det är en stor inkomstkälla för dig som restauratör, kanske årets största och nästa år ska samma process göras igen.Statistik för julbordet är extra viktigt eftersom det är en stor inkomstkälla för dig som restauratör, kanske årets största, och nästa år ska samma process göras igen.
Viktigt att stämma av siffrorna
Att stämma av kostnaderna efter cirka två veckors servering är också ett tips. De flesta restauranger serverar julbord i mellan 3–5 veckor. Då får krögaren koll på om det har gått som det var tänkt. Hur mycket har vi serverat av det vi producerat? Vad äter snittgästen?