AnnaLena Norrman, hållbarhets- och kvalitetschef i Martin & Servera har sammanfattat aprils viktigaste händelser om hållbarhet kopplat till mat- och restaurangbranschen
Debattartikel* Matsvinnets påverkan på klimatet negligeras
Förluster och svinn i livsmedelskedjan står för 10 procent av de globala växthusgaserna enligt WWF:s och Tescos rapport Driven to Waste från 2021 och 6 procent av EU:s växthusgaser enligt EU kommissionen. För Sveriges del finns inga officiella uppgifter.
Hur kommer det sig då att matsvinnets påverkan på klimatet knappt nämns i Sverige när åtgärder för att minska växthusgaserna är uppe till diskussion? Att minska matsvinnet är en av de lägst hängande frukterna för att minska det svenska klimatavtrycket, skriver bland andra Ingrid Strid, matsvinnsforskare.
"Att minska matsvinnet är en av de lägst hängande frukterna för att minska det svenska klimatavtrycket."
Avsändare: Ingrid Strid, matsvinnsforskare, Åsa Sandberg, matsvinnsexpert, Sara Seing, kostchef, Mårten Thorslund, miljövetare, Louise Ungerth, senior rådgivare – alla från Föreningen Matsvinnet
I fokus
Vi rekommenderar
Inspiration
Tre frågor till Veronika Ottosson
Veronika Ottosson arbetar som kock med utvecklingsansvar på Lomma kommun. Hon berättar mer om sin roll, arbetet med att skapa rätter och hur de jobbar för att lyckas med vegetarisk mat.
Abid Khan började sin matlagningsresa 1991 i Sverige. Idag driver han, tillsammans med sin fru, restaurangerna Cumin Club på Södermannagatan och på Luntmakargatan i Stockholm. Han lagar mat från hjärtat, mat som hans gäster tycker om och som barn tycker om.
Debattartikel* Matsvinnets påverkan på klimatet negligeras
Förluster och svinn i livsmedelskedjan står för 10 procent av de globala växthusgaserna enligt WWF:s och Tescos rapport Driven to Waste från 2021 och 6 procent av EU:s växthusgaser enligt EU kommissionen. För Sveriges del finns inga officiella uppgifter.
Hur kommer det sig då att matsvinnets påverkan på klimatet knappt nämns i Sverige när åtgärder för att minska växthusgaserna är uppe till diskussion? Att minska matsvinnet är en av de lägst hängande frukterna för att minska det svenska klimatavtrycket, skriver bland andra Ingrid Strid, matsvinnsforskare.
I Martin & Servera-koncernen arbetar nära 3000 medarbetare. Bolagen som ingår i koncernen levererar drycker, färskvaror, livsmedel, utrustning och tjänster till restauranger, kaféer, butiker, barer och storkök över hela Sverige
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.