Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Alexander reste till gastronomins Tokyo med GastroMerit

Alexander Meier, 
köksmästare på Icehotel

Vill du följa med på nästa inspirationsresa till Tokyo med GastroMerit?

Klicka nedan för att läsa mer och boka.
GastroMerit

Inspirationsresa till Tokyo

Denna resa genomfördes hösten 2018 och våren 2019.

Japan är ett spännande land med en fantastisk matkultur som lockar gourmander från hela världen. Följ med på en fullspäckad inspirationsresa och lär dig mer om japansk mat!
En av restaurangerna på resan, tempurarestaurangen Tensuzu. Allt var friterat i tempura som är en väldigt lätt frityrsmet. Allt från grönsaker till svamp och skaldjur, väldigt gott!

GastroMerits mat- och inspirationsresor

Nyfiken på en ny typ av resa? Följ med oss på GastroMerit på inspirerande matresor runt om i världen! Vi erbjuder flera unika studieresor.
Hösten 2018 åkte GastroMerit, Martin & Serveras utbildningsverksamhet, tillsammans med 20 deltagare på en kulinarisk resa till Tokyo. Här bjöds gruppen på inspirerande smak- och matupplevelser samt besökte delar av staden endast de mest inbitna Tokyo-frälsta känner till. Vi har träffat en av deltagarna på resan, Alexander Meier, köksmästare på Icehotel i Jukkasjärvi, som berättar hur det var att resa med GastroMerit och om inspirationen han fick i Tokyo.

Tokyo är en av Japans mest befolkningsrika städer med nästan 36 miljoner invånare och en fantastisk mat- och dryckeskultur. Här finns en härlig mix av moderna gastropubar, klassiska izakayas, Michelinkrogar och snabbmat som verkligen ligger i framkant. Tokyo är faktiskt den staden i världen med flest registrerade restauranger, hela 160 000 stycken.

GastroMerits inspirationsresor vänder sig till personer som är nyfikna på trender och söker inspiration för att utvecklas i sin yrkesroll. Under Tokyo-resan lär man sig mer om japansk mat och får inspiration att ta med hem till det egna restaurangköket.

Internationell kökschef i Jukkasjärvi

En av deltagarna på GastroMerits Tokyo-resa var Alexander Meier. Alexander är en erfaren kock från Schweiz som började sin karriär på den tvåstjärniga Michelinkrogen Le Béarn i Genève. Han har även jobbat som kock i Ecuador i fem år innan han flyttade till Sverige och började som kökschef på Ishotellet.

Alexander blev tipsad om utbildningsverksamheten GastroMerit av sin säljare på Martin & Servera för några år sedan och har sedan dess blivit en återkommande kursdeltagare med utbildningarna Diplomerad Restaurant Manager och Sommelierutbildningen i bagaget. Alexander har också rest till New York med GastroMerit, en resa han verkligen uppskattade.


”Jag åkte till New York med GastroMerit förra året och det var en riktigt bra resa. Vi besökte bland annat många bra steakhouses och barbecueställen. Sedan såg jag att det fanns en resa till Tokyo med GastroMerit och den ville jag verkligen åka med på”, säger Alexander Meier.

"Jag fick också mycket inspiration av hur de jobbar med fisk. Det var generellt ett stort fokus på fisk under hela resan, vilket är naturligt eftersom man äter mycket fisk i Tokyo."

Alexander Meier

Fokus på fisk

Alexander fick mycket inspiration under Tokyo-resan, allt från hur de jobbar och kommunicerar i köket samt servisen till hur de behandlar sina restauranggäster och råvaror.

 

”Alla borde åka till Tokyo och få inspiration. Något man slås av är hur otroligt rent och organiserat det är i restaurangerna. Man känner sig dessutom alltid väldigt välkommen. De respekterar sina gäster och verkade genuint glada att vi var där och åt”, säger Alexander.

Resan inkluderade besök på den nya fiskmarknaden Tsukiji för att ge resedeltagarna möjligheten att vara med om den kända tonfiskauktionen som sker tidigt på morgnarna. De besökte sedan den gamla fiskmarknaden, den så kallade Outer Market. Det är en fiskmarknad med en stor torgförsäljning av råvaror. Här finns många olika matstånd med bland annat färska ostron, sushi och sjöborrar.

Att resa med GastroMerit

Alexander är mycket nöjd med balansen mellan gruppaktiviteter och egen tid. Det fanns gott om tid för att själv utforska Tokyo och några av de klassiska sevärdheterna, men också mer outforskade och spännande stadsdelar.

”Det var bra organiserat och uppstyrt samtidigt som man fick lite fritid. Ville du gå och shoppa eller kolla på sevärdheter så hann du det också. Det är positivt att komma ifrån gruppen lite ibland och få egen tid att upptäcka”, säger Alexander.

 

Ett besök till den kända gatan Kappabashi-dori, även kallad Kitchen Town, var ett uppskattat inslag på resan. Den är flera hundra meter lång och kantas av butiker som säljer knivar och andra köksredskap samt maskiner, porslin och restauranginredning. Även besöket på sakebryggeriet var en höjdpunkt på resan.

 

”Det blev en del fokus på dryck också under resan, bland annat när vi var på sakebryggeriet. Vi pratade dessutom mycket om dryck under middagarna. Det var bra och lärorika diskussioner om vin och öl”, säger Alexander.

Reser gärna igen med GastroMerit

Alexander tvekar inte att rekommendera andra att resa med GastroMerit.

 

”Det var en riktigt kul matresa. Tokyo-resan hade ett bra program och jag fick se lite av allt känns det som. Det är också ett riktigt bra pris för en sådan här typ av resa. Ett ställe som Tokyo kan jag annars tänka mig vara svårt att veta var man ska gå och vilka som är de bästa och mest inspirerande restaurangerna. Då är det bra med en gruppresa, och det var en bra grupp. Jag har fortfarande kontakt med vissa av dem. Att få prata med likasinnade i branschen och få reda på hur de jobbar är alltid intressant. Det blev ett bra utbyte av erfarenheter”, säger Alexander.

Nu är Alexander sugen på att åka på ytterligare en inspirationsresa med GastroMerit.

 

”Resan till San Sebastian verkar otroligt intressant. Får man önska så vill jag att de anordnar en resa till Chicago med fokus på dryck och öl, med besök på Chicago Brewery. Även San Fransisco vore också kul att resa till. Fler städer i USA är ett generellt önskemål från min sida, då bokar jag direkt”, säger Alexander.
GastroMerit

Alla kurser hos GastroMerit

Här kan du se alla kurser och utbildningar hos GastroMerit.

Till utbildningarna

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.