Vad är det då som gäller julen 2022?
Här är aktuella tips från några av våra kunniga medarbetare:
• När tiderna är tuffa är det traditioner och gamla klassiker som funkar allra bäst. Storsäljarna är fortfarande köttbullar, julskinka och chark. • Med den brist på kockar och annan personal som många kunder lever med just nu – lämna preppen till din leverantör – utnyttja möjligheterna med färdigskuret, färdigskivat, färdigkryddat, färdiginlagt och färdiglagat.
• Ta in det gröna på julbordet. Låt kål och rotfrukter bli en naturlig, vacker och dessutom kostnadseffektiv del av julbordet.
• Smör, ost och sill blir aldrig omodernt – och nu finns smakrika, härliga ostar från nästan varje del av Sverige.
• Gå ner i storlek på serveringsfaten på buffén och fyll hellre på en gång till – för att inte riskera mer svinn.
• Se till att du har bra växtbaserade rätter så att flexitarianer, vegetarianer och veganer får det de vill ha. Ställ inte vego-utbudet undangömt i ett hörn. Nu förväntas kött- och vego-alternativ synas bredvid varandra på den stora buffén – se bara till att skylta tydligt!
• Charkprodukter från vilt – älg, hjort, vildsvin, ren, björn mm – verkar stå högst upp på alla kockars önskelista. Chark ska vara lokal, regional eller åtminstone svensk.
• Låt gärna första serveringens sillar stå dukade när gästerna anländer till bordet. Det sparar både utrymme på buffén och arbetstid för serveringspersonalen.
• Konfektyr och gottebord växer. Tre miljoner skumtomtar väntar på att få marschera ut från Martin & Serveras lager.
• Nu har Galatea tagit fram världens första helt alkoholfria Skåne. Även den som kör kan vara med och sjunga!
• Ta in skaldjur på julens menyer. Nu är det kallt i vattnen och skaldjuren är som bäst!