Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background

Pumpans förskola, Södertälje kommun - Vinnare i utmaningen 2019

Pumpans förskola i Södertälje kommun vann Utmaningen 2019 i tävlingsklassen Vård, skola & omsorg. På Pumpans förskola lyckas de erbjuda en hög andel ekologiskt och samtidigt hålla budget. Här finns en ambition att förmedla viktig kunskap om bra, hälsosam och hållbar mat till morgondagens konsumenter. Brinnande engagemang, pedagogisk ambition och mycket hårt arbete har gjort att Pumpans Förskola lyckats. Redan idag har de en ekoandel på över 80 %.

Madelen Eriksson är kock sedan två år på Pumpans förskola i Geneta, Södertälje. Hon ansvarar för att sjuttio barn och femton pedagoger och barnskötare får mat varje dag. Med en andel på hela 88 % ekologisk byggs menyn av ett djupt engagemang och stor kunskap om råvarorna. Här serveras vegetariskt två dagar i veckan och mycket fisk. Och när det serveras kött drygas rätterna ut med mycket grönsaker.

 

En framgångsfaktor är att förskolans kök, tillsammans med pedagogerna, ger barnen en helhetsupplevelse av mat:

 

”Jag tror på att bygga starka relationer och förståelse – om barnen känner mig så påverkar det hur de ser på maten. Och om vi lär barnen var råvarorna kommer ifrån, om de får vara med och laga mat eller om vi gör studiebesök hos producenter – och sedan låter pedagogerna ta med sig maten in i verksamheten – så blir allt kring mat roligare. Barnen är framtidens konsumenter så det är viktigt att de lär sig varifrån maten kommer”, säger Madelen Eriksson.

"Barnen är framtidens konsumenter så det är viktigt att de lär sig varifrån maten kommer."

Madelen Eriksson

Madelen Erikson använder ekoprodukter i den utsträckning det är möjligt och finns tillgång och lagar nästan all mat från grunden.

 

”Det är klart att det tar längre tid att baka bröd, steka pannkakor och trilla köttbullar själv men jag kan som kock inte stå upp för något som jag inte lagat själv. Om barnen tycker att maten är jättegod och jag bara stått och värmt pasta och köttbullar så finns det ju inget i det som kommer från mig”, säger Madelen.

 

En annan del i framgången är att Södertälje kommun satsar på bra mat i de nittio kommunala köken. Alla enheter under de fjorton kökscheferna har stor handlingsfrihet och uppmuntras att vara kreativa och tänka nytt.

 

För vinstpengarna om 25 000 kronor planerar förskolan att bygga upp en köksträdgård, där enklare grödor kan odlas och där pedagogiken och äventyret kring var maten kommer ifrån kan leva vidare.

Tre tips från Pumpans förskola för dig som vill öka andelen eko:

  1. Jobba med svinn. Lägg upp små portioner och lägg upp mer för den som vill ha, så slipper du slänga. Därigenom sparar du pengar.
  2. Jobba med relationerna till barnen, föräldrarna och pedagogerna. Uppmuntra alla att prata om var maten kommer ifrån. Låt barnen vara med i köket. Tycker barnen om dig så tycker de också om maten.
  3. Laga mat från grunden. Då kan du bättre kontrollera var råvarorna kommer ifrån och kan jobba bättre med återanvändning.

Läs mer

Hållbarhet

Utmaningen – Martin & Serveras hållbarhetstävling

Sedan 2011 har vi varje år anordnat en tävling för våra kunder och leverantörer. Genom den vill vi lyfta viktiga frågor inom hållbarhet och ansvar samt inspirera till förbättringar. Tidigare tävlingar har rört frågor som mångfald, vegetarisk mat och minskat matsvinn.
Inspiration

Radisson Blu Waterfront & Stockholm Waterfront Congress Centre - Vinnare i Utmaningen 2019

Radisson Blu Waterfront & Stockholm Waterfront Congress Centre i Stockholm vann Utmaningen 2019 i tävlingsklassen Hotell, restaurang & café. De visar på stora ambitioner och högt engagemang för att driva förändring. De jobbar genomtänkt och strukturerat och sätter nya mål varje år. Ekologiskt används för att ge gästerna mervärde – i frukostmatsalen, på vinmenyn eller på konferensen. För att öka ekoandelen letar man volymprodukter att konvertera till eko. Senast byttes mjölet i konditoriet till ekologiskt.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.