Nu när kylan gjort intåg längtar vi efter mat som både värmer och mättar. Vi har samlat ett gäng recept där höstens råvaror och smaker står i fokus. Råvaror i säsong smakar inte bara mer och är mer näringsrika - de är generellt också billigare då utbudet är större. Inspireras av recept med vilt, höstfavoriten svamp och svenska rotfrukter.
Värmande soppor
Vi rekommenderar
Recept
Rotselleri och palsternackssoppa
Krämig soppa med något av det bästa höstsäsongen har att erbjuda: rotfrukter.
Rostad jordärtskockssoppa med brynt äpple och champinjon
Servera nordiska smaker! Jordärtskockor är en smakrik nordisk delikatessknöl här i en värmande krämig soppa med äpple och champinjon som passar utmärkt som förrätt eller huvudrätt, till lunch eller middag.
Bakad kål med ädelost och rostade pumpa- och solroskärnor
Modernt, grovt och inget finlir. Enklare och mer ekonomiskt kan det knappast bli. Kålens sötma framträder tydligare när den rostas i ugn. Den karamelliserade smaken står fint i kontrast med ädelostens sälta.
Att svamp är en fantastisk ingrediens och krydda i maten var välkänt i det antika Rom och Grekland. Men i Sverige var vi länge skeptiska och svamp möttes med stor misstänksamhet långt in på 1900-talet. I detta recept används Touch of Taste Svampfond som smaksättare. Smaklig spis.
Rejäl gryta på klassiskt grytkött där vi långkokat ur alla fina smaker. Mötet mellan sötma från lök och paprika med ett litet sting från sambal och gräddens höga syra gör att det lyfter lite extra.
I Brasilien kallas böngryta feijoada. Här är en vegetarisk variant på svarta bönor med sötpotatis och grönsaker. En klimatsmart och lättlagad gryta, som mår bra av att stå ett dygn före servering. Fräsch med en mangosalsa till.
En härlig twist på den klassiska espresso affogato. I denna version med toner av mandel, som gör denna kaffedrink, om möjligt, ännu godare. Funkar både som kaffedrink och som dessert.
Många föredrar en växtdryck i kaffet i stället för mjölk. Men vilken blir bäst i en vegansk cappuccino? Baristan Linnea Vannesjö tipsar om vad som är viktigt att tänka på och ger recept på sin veganska cappuccino baserad på en fruktig och nötig espresso.
Tim, Jens och Fredrik är tre erfarna kockar som sadlat om. Tim och Fredrik jobbar i Martin & Serveras säljkår och Jens, tidigare distriktsansvarig säljare, är numera General Manager för de svenska Kocklandslagen. Vi bad dem ta fram två recept var på goda rätter som du kan laga utan att det kostar allt för mycket. Recepten skulle även kreeras utifrån ett hållbarhetsperspektiv och med möjlighet att byta ut ingredienser till mindre ädla detaljer.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.