Hösten innebär bråda dagar för spannmålsföretaget Warbro Kvarn, vars nyheter i år bland annat innefattar mjöl på den nya sorten Dala Lantvete.
Höst betyder skördetid och årets kanske mest hektiska period för det sörmländska matföretaget Warbro Kvarn, mångårig leverantör till Martin & Servera. I 18 år har personerna bakom Warbro odlat och förädlat ekologiskt kulturspannmål i företagets anläggningar i Sörmland. Man började som ett småskaligt familjeföretag, som startade för att utforska möjligheten att odla och sälja dinkel i Sverige. Ett då, för snart tjugo år sedan, ovanligt alternativ på mjölmarknaden.
Idag har Warbro Kvarn vuxit till en stor aktör på den svenska marknaden för exklusiva alternativ till mjöl, gryn och flingor. Sedan 2017 erbjuder man även malt till öl och whiskeytillverkning, gjort på ekologiskt, högkvalitativt kulturspannmål.
Årets skörd hann precis bärgas innan höstregnen gjorde intåg och vd Thomas Björklund är nöjd med resultatet.
”Vi är nöjda, det är inte ett år som sticker ut vare sig positivt eller negativt vad gäller vädret, men eftersom vi växt varje år vad gäller efterfrågan på flera av våra sorter så har vi sått mer i år och kommer därför få in en större skörd. Det känns alltid bra att kunna fylla på lagret när man vet att kunderna står och väntar.”
Flera nyheter
I år kan man lyfta fram bland annat den fortsatta ökade efterfrågan på Warbro Kvarns malt, en råvara som tidigare varit en ganska anonym del av hela mikrobryggeritrenden men som allt fler nu får upp ögonen för. Men även intresset för ovanliga kulturspannmål som Emmer och Enkorn ökar hela tiden och årets skörd av dessa spannmål är störst hittills.
En av årets nyheter är att Warbro Kvarn åter kan erbjuda ett av sina allra senaste spannmål till försäljning, Dala Lantvete. En urgammal vårvetesort med ursprung i Dalarna. Det kommer malas två typer av siktade mjöler, Dala ljust och Dala rustikt. Det rustika ger ett mörkare resultat vid bakning, och har en fullkornskänsla. Båda är förstås stenmalda.
”Det är ett vackert spannmål, axen har olika pigment och kan vara både röda och vita. Det är också väldigt lämpligt för just ekologisk odling eftersom det är högvuxet. Det innebär att stråna växer högt och blockerar ljuset så ogräs får svårt att växa. Fungerar lite som ett naturligt och miljövänligt ogrässkydd.” Säger Thomas.
Dala Lantvete har även en mycket hög proteinhalt och en hög mineralhalt, vilket ger goda förutsättningar för bra bakegenskaper.
”Det kommer dock vara först till kvarn som gäller på det här mjölet eftersom vi fortfarande håller på och uppföröka det.” ler Thomas.
Mer om Warbro Kvarn och regionala produkter från Svealand
Vi rekommenderar
Regionalt
Warbro Kvarn
Warbro Kvarn - det sörmländska företaget som odlar och förädlar ekologisk spannmål. Råvaran hanteras med varsamhet i hela kedjan från jord till bord, från utsäde till mjöl och malt. Warbro Kvarn startade för snart 20 år sedan som ett familjeföretag och ägs idag av grundarfamiljen, Sörmlandsfonden och ett antal sörmländska företagare..
Mitt i Sverige ligger Svealand, Sveriges absolut mest tätbefolkade område. Här på slätterna finns gårdar och producenter som skapar innovativa och kulturhistoriskt intressanta produkter och råvaror. Här presenterar vi några av alla som vi jobbar med. Producenterna som vi har samlat här kommer från Dalarna, Närke, Södermanland, Uppland, Värmland och Västmanland.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.