Den nya dryckeskulturen – befriad från alkohol
Moa Gürbüzer är den före detta socionomen som sadlade om till dryckesentreprenör och startade det sociala företaget Oddbird (tidigare MRG Wines) med målet att erbjuda alkoholbefriat vin i toppklass.Banar väg för en ny dryckeskultur
Moa Gürbüzers vision är att utveckla alkoholbefriade viner som är så pass bra att de kan förändra något i grunden. Att bryta ny mark och utmana den rådande alkoholnormen. Att få till stånd en socialt och hälsomässigt hållbar dryckeskultur där frågan ”vill du ha något med eller utan alkohol?” eller ännu hellre ”vill du ha ett glas chardonnay med eller utan alkohol?” ska vara en naturlig del i alla sociala sammanhang där dryck förekommer.- Jag skulle vilja filma människors ansikten, när de får frågan. För många blir så himla lättade, när de kan känna att här räknas jag, oavsett vad jag väljer att dricka, säger Moa.
Smak och kvalitet i alla led
Det som började med en första batch på drygt 7 000 flaskor har på drygt sex år växt till en årsproduktion på en halv miljon flaskor.Flaggskeppet är det mousserande vita vinet Oddbird Blanc de Blancs som serveras på finkrogar som Noma i Köpenhamn och Frantzén i Stockholm.
- Vi producerar premiumviner gjorda på utvalda druvor från några av södra Frankrikes främsta vingårdar. Det enda vi tar bort är alkoholen i en unik, patenterad metod som varsamt bevarar alla aromer, förklarar Moa Gürbüzer.
Förutom att vinerna är ”liberated from alcohol” är de också fria från kemiska tillsatser. Det mustiga rödvinet Domaine de Prade är dessutom ekologiskt. Hantverksmässigt genomgår Oddbirds viner samma process som kvalitetsviner med lagring på fat. Att dricka alkoholbefriat ska helt enkelt inte vara en kompromiss, det måste stå sig i konkurrensen.
Alkoholbefriad Spumante – och gin
I mars 2020 lanserade Oddbird ett alkoholbefriat vin från den italienska provinsen Treviso i Veneto, känd för att producera prosecco. Vinet görs på 100 procent glera, samma druva som prosecco viner görs på och heter Oddbird Spumante.Och fler produkter är att vänta. Näst på tur är en svenskproducerad alkoholfri gin med norrländska smaker med lansering under 2021. Produktutvecklingen sker i samarbete med RISE (Research Institutes of Sweden) och utvalda sommelierer, bartenders, ginproducenter med flera branschprofiler.
- Förutom att producera en fantastisk alkoholbefriad gin kommer överskottet gå tillbaka till den norrländska bärindustrin – det ligger i vårt dna att bidra till samhällsnyttan, säger Moa.
I samband med detta kommer även produkterna som idag heter Richard Juhlin helt att byta namn till Oddbird. Förändringen sker succssesivt under 2020/2021 för att minimera risken för missförstånd och för att behålla samma igenkänning för produkterna. Vinerna kommer behålla samma artikelnummer och samma pris tills vidare. Med namnbytet från Richard Juhlin och MRG Wines till Oddbird samlas alla våraprodukter under samma varumärke och får en tydlig tillhörighet och identitet.
Texten är hämtad från SMAKA, Arvid Nordquists digitala mat- och livsstilsmagasin
arvidnordquist.se/smaka/