Möt Björn Olsson på Viking Fågel
Samtalen pågick länge, men under 2017 inleddes ett samarbete med Viking Fågel för att få fram en svensk premiumanka. Under året som har gått har ankan gått från klarhet till klarhet.
Anka från Viking Fågel har funnits i vårt sortiment ett drygt år. Hur startade samarbetet?
"Tillgången på svensk anka har länge varit knapp. Redan 2015 började Björn Olsson på Viking Fågel prata med oss om att föda upp anka till våra kunder. För Viking Fågel var det viktigt att veta att vi på Martin & Servera tog ansvar för inköp och tror på produkten. Det var direkt avgörande för att starta upp en produktion", berättar Per Idlund, Sortiment- & inköpschef på Martin & Servera.Det började med Årets Kock
2014 var anka från Viking Fågel råvara i finalen av Årets Kock. Då vann Filip Fastén med rätten "helstekt anka med confiterad hals fylld med hackat lår, mejram och grönpeppar".
Under hela 2018 har ankan varit Svenska Kocklandslagets varmrättsråvara till Culinary World Cup. Läs mer HÄR.
Den 1 oktober 2018 premierades ankan med kvalitetsintyget Exceptionell Råvara, den absolut högsta råvaruklassen i Sverige som bara ett fåtal producenter når upp till varje år.
Uppfödning och kvalitet
"Det är en anka av högsta kvalitet vi pratar om. Ankköttet är saftigt, mört och väldigt smakrikt. Den är verkligen outstanding! Dessutom håller alla delar av uppfödningen absolut världsklass", säger Per Idlund.Var föds ankorna upp och vad får de för foder?
Ankorna tillbringar hela sina liv hos Viking Fågel. De bor i mobila tältliknande stora hus och kan välja om de vill vara ute eller inne. De äter i största möjliga mån egenproducerat foder, bland annat majs. Att de äter majs gör att köttet blir både gulare och fylligare. Hela uppfödningen från ägg till vuxen anka tar cirka 3 månader. Då slaktas de under överseende av Björn, på gårdens eget slakteri.