När passar det att dricka äppelmust?
För jämnan, det är den bästa drycken någonsin! Här på Kiviks Musteri märker vi att must är mer populärt än någonsin. Försäljningsutvecklingen är väldigt god och efterfrågan från konsumenter och restauranger har växt. Blickar vi tillbaka tio år i tiden så sålde vi såklart även must då, men inte på samma sätt som idag. Nu ploppar det upp nya musterier hela tiden.
Varför tror du att det blivit så populärt med must?
Det är många som söker efter ett gott alkoholfritt alternativ till maten. Det är också många som vill ha en naturlig dryck med svenskt ursprung. En annan bidragande faktor till trenden kan vara att intresset för att ta tillvara egen frukt och musta själv har ökat. Nu finns det musterier som cyklar runt och hjälper till i folks trädgårdar. Must passar även att servera som drink, både som den är eller genom att tillsätta alkohol. Användningsområdena är många.
Till vilken mat dricker du helst en äppelmust?
Det beror helt på vilken typ av must det är. Must med fruktköttet kvar är som att dricka ett äpple och smakar precis som den första tuggan. Den musten har djupare smaker och är också den typ av must som är mest populär. Jag skulle servera den ihop med en kanelbulle såväl som till en tapastallrik. Den gör sig också bra i smoothies. Ofiltrerad must passar helt enkelt till det mesta!
Den filtrerade äppelmusten har en mildare smak. Den är inte lika populär som sin ofiltrerade kusin. Dock så är även denna typ av must 100 procent naturlig och helt utan tillsatser, vilket många efterfrågar.
Vilka äpplen ger den bästa musten?
Det gäller att hitta en bra mix av äpplen så att det blir en bra blandning av både sötma och syra. Något som är spännande med äppelmust är att smakerna kan skilja sig åt per flaska. Det finns såklart även sortren must. Men det går inte att förutspå hur stor en sådan skörd blir.
Hur går processen för mustning till?
Äpplena plockas för hand, tvättas, mustas och pastöriseras slutligen för hållbarhet. Mustningen hos oss på Kiviks Musteri sker på gammeldags vis, vilket betyder att vi råpressar äpplena. Det ger en god must då mycket av smaken sitter just i fruktköttet. I och med pastöriseringen blir hållbarheten cirka ett år. Det är svårt att säga exakt hur många äpplen som går åt per flaska, men vi brukar säga att 1,5-2 kilo äpplen ger en liter äppelmust.
Vad är egentligen skillnaden på must och lemonad?
I en must måste det vara 100 procent frukt. Annars får den inte kallas för must. I ett lemonadrecept så finns andra ingredienser, bland annat vatten.
Vilka smaker känns nya och roliga just nu?
Päron och ingefära är två smaker som tycker om varandra väldigt mycket. När det kommer till ingefära så har jag sett ett ökat intresse för den smaken i både mat och dryck.
Genom att filtrera bort fruktköttet från äppelmusten och tillsätta lite kolsyra har vi också fått till en trevlig mousserande äppelmust, vilket passar bra till den gäst som gillar bubbliga drycker.