Maten är mycket viktig för ett äldreboende, förklarar Gabriella Berglund som är kostchef i Ydre kommun. Där har man satt upp mål för att maten ska vara miljömässigt hållbar såväl som välsmakande och näringsrik.
"Vår mat är ju den enda som de boende får så den måste vara aptitlig och locka med utseende, doft och smak. Den ska vara välkryddad eftersom många har nedsatt smaksinne och den ska ge tillräckligt med näring och ork till våra äldre." säger hon.
Utöver den genomarbetade matsedeln för frukost, lunch och kvällsmat finns olika mellanmål. Tillsammans ska de ge runt 20–30 procent av dagsbehovet av energi och näring.
"Många äldre orkar inte äta så stora portioner. Då ger mellanmålen en extra energi- och proteinkick så att man orkar till nästa mål. Det kan till exempel vara kräm och mjölk som är omtyckt och lättätet och vi serverar gärna vispad grädde. Nu har vi även börjat med Arla Protino till dem som behöver extra näring." säger Gabriella Berglund.
"Jag blev direkt intresserad, inte minst för att jag själv har haft en mormor som åt väldigt dåligt när hon bodde på äldreboende. Hon hade behövt något sådant här, en liten portion med mycket energi och god smak. Just protein är ju dessutom viktigt när man blir äldre och tappar muskelmassa. Vi har boende som har svårt att få i sig protein från en stor köttbit och då är det bra med alternativ som dessa."
En nyhet är att produkterna nu även berikas med kalcium och D-vitamin
"Det tycker vi låter jättebra. De äldre har ofta brist även på vitamin D och nu blir produkterna ännu mer näringstäta." säger Gabriella.
Hon påpekar också att produkterna är smidiga för köket att hantera och skicka ut till avdelningarna.
Även vårdpersonalen tycker att det är enkelt med Arla Protino, säger Josefine Bergfeldt som är undersköterska och kostombud på avdelningen Gullvivan.
"Det funkar jättebra. Produkterna är små och tar inte stor plats i vår kyl. De är färdiga att ätas och de äldre gillar dem. Vi hade en kvinna här tidigare som hade svårt med aptiten. Protino var det enda vi fick i henne och det var jättegott, tyckte hon."
Varje månad är det kostombudsträff där kostchef och vårdpersonal diskuterar maten
Det är viktigt med en levande dialog, säger både Josefine och Gabriella. Innan Gabriella blev kostchef jobbade hon som kock och gastronomin är det hon tycker är allra roligast med arbetet. Därför vill hon att köket ska få experimentera och utvecklas, men hela tiden utifrån de äldres behov.
"Eftersom våra gäster inte kan välja något annat är det viktigt att vi varierar oss och ger dem nya upplevelser. Samtidigt ska det ske inom deras sfär och utifrån deras preferenser. Det kan vara små saker som att vi smaksätter gräddsåsen med apelsin en gång och enbär en annan."
Köket provar sig också fram med olika sätt att näringsförtäta maten
Ett nytt tillskott i skafferiet är Arla Protino i pulverform. Pulvret ger ingen smak och kan blandas i exempelvis kaksmeter, omeletter och smoothies.
"Jag var nyligen på en kurs om kost för äldre och där blev jag ännu mer taggad på protein. Hittills har vi bakat en jordgubbspaj med proteinpulvret och jag tänker mig att vi kan proteinpiffa till exempel potatismoset och grädden till desserterna. Köket får fria händer att testa och sedan gör vi som vanligt och utvärderar. Det ska som sagt bli både gott och näringsrikt." säger Gabriella Berglund.
Arla Protino®
På Arlas webb finns recept, intervjuer och mer inspiration och fakta om Arla Protino®. Det är en serie färska mejeriprodukter som är proteinförstärkta, energitäta och görs i små portionsstorlekar. De är framtagna för att tilltala människor med liten aptit. Produkterna är baserade på vassle-protein, som snabbt tas upp av kroppen och snabbt kommer till nytta.
Protein bidrar till att bibehålla och öka muskelmassan, i kombination med att man tränar/belastar sina muskler.
Läs mer om Arla Protino på kund.arla.se/protino.