Den macka som inte kan räddas med ost är inte värd att räddas. Kaffe och ostmacka är svenskarnas vanligaste frukost. Men mackan har tagit ett stort kliv vidare från morgontimmarna och förekommer nu även till lunch och middag i både varma och kalla konstellationer.
I Arlas stora ostguide hittar du tips på vilka ostar som smälter bäst och håller sig fräscha samt vilka smakkompisar de har.
Video
Ostguiden - Ostburgare med Arla Pro Cheddar
Ostarnas personligheter
För att göra det enklare för dig att hitta rätt ost direkt har Arla listat sina skivade ostars fördelar och egenskaper. När de gör sig bäst helt enkelt.
Vi rekommenderar
Inspiration
Castello® Burger cheddar
En skivad och smakrik engelsk cheddarost som är lagrad i minst fem månader, passar utmärkt burgare.
Passar bra till Hamburgare, toast
Tekniker Lägg på osten direkt efter att hamburgaren har vänts. Täck gärna över osten med en klosh så smälter osten snabbast och snyggast. Osten smälter vid 80°. Gör gärna toasten på 260°.
Lämpliga bröd Olika slags hamburgerbröd och toastbröd. Smakkompisar Bacon, hamburgare, karamelliserad lök, picklad lök, avokado, jalapeño, kalkon, kyckling, pulled pork.
En smakrik ost med ursprung i Storbritannien som kvalitetsmässigt gör sig extra bra på hamburgare.
Passar bra till BBQ-biffar, crouqe monsieur, hamburgare, quesadillas och toast
Tekniker Smälter vid 80°, fungerar att varmhålla c:a 15 min. Osten stannar kvar i brödet i en toast eller hamburgare och rinner inte ur smörgåsen. Gör gärna toasten på 260°. Kan även gratineras.
Lämpliga bröd Hamburgerbröd, levain, toastbröd och tortillabröd
Smakkompisar Amerikanska smaker, BBQ-smaker, avokado, bacon, koriander, lök, saltgurka, svartpeppar och tomat.
Arlas mozzarella görs på pastöriserad komjölk, och får bäst trådighet vid 100°. Använd den till toast, burgare eller varför inte grillade grönsaker?
Passar bra till Toast, pizza och quesadillas.
Tekniker Smälter vid 80- 100° och kan varmhålla ca 15 min. Konsistensen gör att den lämpar sig extra bra i toast då osten ligger kvar på brödet med moderat fettseparation.
Lämpliga bröd Ciabatta, focaccia, levain.
Smakkompisar Italienska och medelhavssmaker. T ex aubergine, basilika, citron, lufttorkad skinka och oregano.
Här hittar du smarta säljtips som hjälper dig att lyfta fram osten på menyn och kanske till och med öka snittnotan.
Vegetarisk
Nästan alla av Arlas ostar görs nu med ystenzym istället för löpe från kalvmage. En ingrediens som gör att ostarna även kan ätas av lakto-ovo-vegetarianer som vill undvika animaliskt löpe.
Laktosfri
All svensk hårdost är naturligt fri från laktos. Oavsett lagringstid klarar ostarna Livsmedelsverkets gräns för laktosfritt – mindre än 0,01 gram laktos per 100 gram ost.
Svenska smaker
Skriv ut om du har svensk ost på smörgåsen och gärna vilken sort. Det är något som många gäster uppskattar och det lyfter värdet på dina produkter.
Näringsrikt
Mjölkens många naturliga näringsämnen följer med in i osten, så som protein, kalcium och vitamin B12.
Smakstyrka
Symbolen Smakstyrka började märkas på svenska hårdostar år 2007 för att visa hur stark osten är. Ju mer ifyllt märket är, desto starkare är osten. Smakstyrkan kan variera från 1-11.
Hos oss hittar du ett inspirerande och brett sortiment av ost, ägg och mejeriprodukter, för alla behov. Vi har allt från riven ost, vispgrädde, såser, färdigskalade kokta ägg och yoghurt, till utsökta dessertostar.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.