Historien bakom Bellingham wines
Historien om Bellingham wines startar redan 1693, men det är 1943 gården får sitt genombrott och blommar ut genom entreprenören Bernard Podlashuk. Bernard och hans fru Fredagh börjar restaurera huvudbyggnaden, trädgårdarna och vinodlingarna, till sin hjälp har de 13 italienska fångar från kriget som omplanterar varje odling.
Paret hungrar efter kunskapen att odla vin och reser till Frankrike för inspiration. Efter denna resa kommer de tillbaka till Sydafrika och lanserar landets första rosé 1949. Deras "premier grand cru" som är ett torrt vitt vin, lanseras 1959 och den första renodlade Shirazen buteljeras i Bellingham Manor 1956. Dessa tre viner blir grunden till vad som ska komma att representera Bellingham wines än idag, med ett särskilt fokus på att framhäva den sydafrikanska frukttexturen. En långsam mognad på ekfat förstärker strukturen utan att påverka druvans naturliga egenskaper, och ger ett resultat av hög fräschör och komplexitet hos både de röda och vita vinerna.
Vinmakare och odlingsexpert
Bellinghams chefsvinmakare sedan 2004 heter Niël Groenewald. Niël är välkänd för sin kunskap om jordarna, klimatet och de olika druvsorternas egenskaper.
Stephan Joubert är odlingsexpert och har jobbat för Bellingham wines sedan 2005. Hans jobb och expertis är att välja ut druvor med rätt förutsättningar för att skapa just det typ av vin de vill producera. "Vinet blir till [ute] i vingården", säger Stephan. Hans passion är att förstå och lära sig mer om alla de yttre påfrestningar som påverkar processen från vinranka till vin.
Bellinghams viner
Niël Groenewald och Stephan Joubert arbetar tillsammans för att välja ut de bästa skördarna från Bellinghams odlingsområden i kapprovinsen. Alla druvor skördas för hand, för att garantera det bästa urvalet till deras viner. De flesta av deras odlingar ligger nära kusten och i områdena runt Franschhoek. Niël säger: "Jämförelsen som förklarar det bäst är att alla blommor i trädgården inte kan blomma samtidigt, därför kan man inte heller förvänta sig att göra den bästa av både Chardonnay och Shiraz från samma region. Olika regioner för olika druvsortsviner."
Sauvignon Blanc
Bellinghams Sauvignon Blanc odlas vid kusten av Durbanville och Darling. Dessa regioner har valts ut för sina svala vindar från Atlanten och sin väldränerade jord med mycket inslag av lera. Dessa förutsättningar skapar det ultimata klimatet för att odla druvor med mycket fräschör.
Chardonnay
Chardonnayodlingarna finns i Stellenbosch och Darling. I Stellenbosch finns rik jordmån tillsammans med svala vindar från False Bay som bidrar till vinets typiska citrusarom. Darlings djupröda jordmån bidrar till den runda chardonnaysmaken.
Shiraz
I Paarl odlar de sin Shiraz i typisk skiffer- och granitjord som har en exceptionell kapacitet att behålla fukt. Vingårdarna väljs utifrån vilka som levererar druvor med koncentrerad och djup fruktsmak.
Cabarnet Sauvignon
Bellinghams Cabernet Sauvignon odlas i Stellenbosch och Darling. Druvorna planteras på hög höjd i Stellenbosch och i Darlings djupröda jordmån. Från dessa områden skapas ett smakrikt vin med mjuka tanniner.
Merlot
Merlot odlas på södersluttningar, 250 meter över havet i Darling. Deras djupröda och väldränerade jordmån bidrar till ett vin med mjuka tanniner. Dessa druvor mognar tidigt och skördas före den huvudsakliga skördesäsongen. Stor omsorg tas för att få bort all eventuell kart och garantera en fullständig mognad på de druvor som används.
Pinotage
I Paarl och Stellenbosch odlas Pinotage. Det är 30 år gamla vinrankor som har små druvor med en koncentrerad färg och smak.
Den exklusiva Bernardserien
Bernardserien är skapad för att ära Bellinghams grundare, Bernard Podlashuk. Han blev känd som en vinmakare med beslutsamhet, nyfikenhet och viner med karaktär. Bernard var en pionjär i den Sydafrikanska vinindustrin.
Bernardserien är ett hantverksmässigt vin som hyllats för sin genomgående moderna stil med detaljrikedom, karaktär och ett fascinerande slutresultat.
Bernardseriens tre unikum enligt Niël Groenewald, vinmakare på Bellingham.
"Vår Chenin blanc har en hög koncentration av frukt. Den uppnår vi genom att använda vinstockar som är över 45 år gamla".
"Vi experimenterar gärna med variationer av skördar och sorter, vi har minst 24 variationer att välja mellan varje år. Druvor vi tror på och som vi har upptäckt trivs extra bra här är Roussane, Marsanne och Viognier. Det Sydafrikanska klimatet ger dem en friskhet och elegans som skiljer sig från de traditionella druvorna Sauvignon blanc och Chardonnay. Vi går nya vägar genom att blanda olika skördar från dessa druvsorter och det öppnar dörrar till nya smakkombinationer som du sällan hittar i Sydafrika".
"I framställningen av alla våra röda viner handsorterar vi druvorna och låter vinet sedan jäsa i samma tunna som det därefter lagras i. Vi gör stickprover för att kontrollera färg och smak under vinets utveckling. Ingen modern utrustning används i framställningen. Detta sätt är väldigt arbetskrävande men ger oss det resultat vi vill ha för att matcha de bästa vinproducenterna i världen. På det sätt vi arbetar uppnår vi en tydligare och bättre eksmak, men behåller fortfarande friskheten".