Kärlek till hantverket, känsla för kvalitet och de finaste råvarorna har gjort Blossas glögg till en älskad jultradition – år efter år. I närmare 150 år har deras unika recept varit en välbevarad hemlighet, och är det än idag.
Glöggens historia
Under 1890-talet hade glöggen blivit en svensk jultradition med allt vidare spridning. Alla vinhandlare med självaktning hade sin egenkomponerade glögg, oftast med tomteprydda etiketter på egna buteljer. En av huvudstadens mest framstående vinhandelsfirmor var J.D. Grönstedt & Co. som grundades i mitten av 1800-talet. De framställde all sin glögg i lagerkällaren på Stora Nygatan i Gamla Stan. På den tiden fanns det många vinhandlare i Stockholm, men J.D. Grönstedts & Co var känd för att ha den bästa glöggen av dem alla.
Glöggen krävde då, liksom idag, stora förberedelser. Redan i början av året började man samla och mala kryddor. Malningen skedde på den tiden i en kvarn vid Liljeholmen. Kryddorna kom i stora balar för att vägas och blandas till rätta mängder. Sedan lät man kryddblandningen lakas ur i sprit några veckor innan det var dags för beredning. Vid beredningen mixades vin, sockerlag och kryddblandning. När klarnings- och filtreringsprocessen var slutförd tappades till sist drycken på butelj. I sortimentet fanns då vin- och starkglögg, restaurantglögg med lägre alkoholhalt samt Amerikaglöggen som gick på export.
Vi rekommenderar
Chief Blender
I 25 år har Åsa Orsvärn med stor framgång och passion blandat BLOSSA glögg. Åsa är Chief Blender och är en av världens främsta inom sitt gebit. Hon vet vad som krävs för att ta fram en glögg med perfekt balans, ljuvlig kryddning och drömmig julkänsla. Det krävs mycket tid och kärlek innan den perfekta blandningen tas fram. För Åsa är den omsorgsfullt framtagna glöggen en julklapp till alla konsumenter, hennes mål är att alltid överraska med det oväntade och intressanta. Arbetet med att ta fram BLOSSA årgångsglögg börjar nästan två år innan glöggen lanseras.
All glögg av BLOSSA tillverkas av vin från noggrant utvalda europeiska vingårdar. Dessa viner blandas för att få samma smakprofil från år till år. Det gäller även den alkoholfria glöggen, där alkoholen varsamt tagits bort från vinet. Starkvinerna som används produceras i Spanien och ger glöggen sin typiska karaktär av torkad frukt och russin. För att få till den rätta sötman tillsätts socker av finaste kvalitet producerat av sockerbetor.
All glögg i BLOSSA-familjen utgår från samma grundrecept. Den unika kryddblandningen med bland annat kryddnejlika, kardemumma och ingefära kommer från utvalda odlare i länder som Kina och Guatemala. Kryddorna provas och köps in under perioden augusti-september året innan aktuell julsäsong. Kryddorna extraheras i sprit under fyra veckor, därefter följer en fyra månaders mognadslagring av kryddblandningen.
I år har BLOSSA tagit sig till New Orleans och inspirerats av gatorna där jazzmusiken vibrerar och intrycken flödar. Årets glögg är en hyllning till stadens nyansrika smältdegel av smaker, särskilt kring området French Quarter och stadens mest ikoniska drink Hurricane. I Blossa 22 blandas rom, passionsfrukt, lime, jordgubbe, blåbär och chili med klassiska glöggkryddor och resultatet blir en nyansrik smakupplevelse.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.