Den vinproducerande familjen Bolla öppnade sina första källare 1883 i Soave, en liten medeltida stad sydost om Verona. Ganska precis 70 år senare tog man det första steget mot den internationella succén som stavas Amarone.
Det var när familjens överhuvud fyllde 80 år i april 1953 som barn och barnbarn lät buteljera hans favoritvin – och trycka en etikett för Bolla Amarone Riserva årgång 1950. Vid den här tiden var detta en smått revolutionerande idé, eftersom Amaroneviner var något man mest drack hemmavid, inte sålde.
Pionjärer inom Amarone
Det enda vinet som gällde i Verona innan var nämligen det röda söta dessertvinet Recioto della Valpolicella. Tiden lät utvisa att den här idén var riktigt bra och det här var alltså början till den enorma försäljningssuccé av Amarone som följde. Bolla Amarone är nu en självklar ikon bland vinerna från Valpolicella – och den första att säljas som Amarone under egen etikett.
Nu har vintypen en självklar plats på hyllorna
Idag tillhör Amaronevinerna en av de mest populära vinstilarna och Bolla Le Poiane är en storsäljare. Alla känner däremot inte till vinets stolta historia – eller den vackert belägna vingården, en bit utanför Verona i Valpolicella.
Sverige är som ett andra hemland
Sverige är ett av de länder i världen som köper mest Amarone efter Italien. Kanske beror det på att vinet passar det svenska köket och klimatet så bra. Svensken lagar gärna stora varma grytor och smakrika kötträtter där Amarone passar som hand i handske och allt fler har kommit att tycka om vinstilen.
Bolla Vini är kända för sin historiska Amarone och naturligtvis finns även dito Ripasso från Bolla Vini. Bolla Le Poiane Ripasso passar till det italienska köket så väl som till vårt svenska kök, och testa absolut receptet i högerspalten på färsk gnocchi – maxat med kärlek – till Bolla Ripasso!
Bolla Le Poiane Ripasso är ett kryddigt och kraftigt rödvin med mustig karaktär. Inslag av mörka körsbär, nejlika, mörk choklad och viol. Avslutningen är elegant och det kommer då även fram toner av lakrits och en snygg karaktär från faten. Serveras vid 14-16 °C till nötkött, vilt eller lagrade hårdostar.
Längtan till Italien
Christian Zulian, Bollas passionerade vinmakare, berättar om vinerna från den historiska vingården i Valpolicella. Se filmen BOLLA – The Italian art of tasting life och inspireras av Christian och de vackra vyerna där de lokala italienska druvorna växer, handplockas, torkas i speciella torkhus på hög höjd och sedan görs till viner som många tycker om.
Video
BOLLA – The Italian art of tasting life
Inspirerande recept
Vi rekommenderar
Recept
Färsk gnocchi med maximal kärlek
Ett recept direkt från en liten restaurang i Montepulciano d´Abruzzo. Färsk potatisgnocchi med ruccola, parmesan, fläskfärs och grädde. Magiskt!
Hos oss kan du välja bland alkoholhaltiga produkter från hela världen. Vi har vin i alla prisklasser, öl både från lokala bryggerier och internationellt kända varumärken och omsorgsfullt utvalda spritdrycker.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.