I den södra delen av Rhônes vindistrikt i sydöstra Frankrike ligger vingården Domaine Boutinot. Här har Boutinot Wines gjort vin sedan 1980-talet. Gården kallar de för "juvelen i kronan", vilket syftar till hur svårt det är att hitta vingårdar i området. Det är sällan det dyker upp en gård här på den öppna marknaden.
Tradition möter den nya världens vinmakare
Gården drivs av Eric Monnin med hjälp av vinmakare Julien Dugas. Målet är att göra prisvärda och välsmakande Rhôneviner av hög och jämn kvalitet.
"I södra Rhône är klimatet stabilt och jordmånen den absolut bästa. Här finns både kalksten – som ger en karaktäristisk mineralton till vinet – men även sandig jord och rullsten. Rullstenen har förmågan att alstra värme från solen. Dessutom dräneras marken i princip av sig själv där man har rullsten."
På vingården används enorma ektunnor som rymmer upp till 6 000 liter. De tempererade tunnorna är konformade och öppna upptill. Här börjar den första jäsningen.
"Det stora hålet i toppen gör det möjligt att pressa druvorna manuellt med händer och fötter. Det är en varsam och långsam process som bidrar till den subtilitet och den komplexa smakbild vi eftersträvar i vinframställningen."
Vinframställning med timing i fokus
Tidpunkten för skörden är avgörande, där precis rätt balans av syra och sötma ska hittas. Plockas druvorna på rätt dag har man gjort ett mycket viktigt jobb. När det börjar bli dags spenderas merparten av tiden ute i odlingarna för att analysera druvorna. Redan då börjar det bildas en uppfattning om vilket vin som ska göras och vilka druvor som ska blandas för att få rätt kombination.
Skötebarnet, Les Six – allt som är Domaine Boutinot
Man kan inte prata om Domaine Boutinot utan att nämna Les Six. Den första årgången av Les Six lanserades 2011 och prisas för sina komplexa smaker. Det är ett vin som rymmer allt det som är Domaine Boutinot – Klimatet, druvorna och vinfilosofin.
"Målet med Les Six var att åstadkomma balans, finess och elegans på ett nytt och ovanligt sätt. Följaktligen är Les Six är blandning av sex druvsorter om minst 10 procent vardera. Druvsorterna blandas två och två; Syrah och Cinsault, Grenache och Carignan och Mourvèdre och Counoise. Druvparen blandas i tre tankar och först efter att de mognat i respektive tank blandas de i en tank där de får mogna i 10 månader."