Ekologiskt vin
Tidigare betydde denna märkning att druvorna är ekologiskt odlade, det vill säga utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Från årgång 2012 finns regler även för själva vinframställningen. De säger att man vid framställning av ett ekologiskt vin inte får använda lika många tillsatser och processhjälpmedel som vid en konventionell vinproduktion. 45 ämnen är tillåtna jämfört med 63. Gränsen för hur mycket svaveldioxid som får tillsättas är också lägre.Biodynamiskt vin
I grunden arbetar biodynamiska vinodlare som de ekologiska producenterna, men de använder också ett antal naturbaserade preparat samt styr sin odling enligt en astrologisk kalender. Metoderna har sitt ursprung i Rudolf Steiners föreläsningar kring antroposofisk odling.Viner framställda genom biodynamisk odling uppvisar ofta en större personlighet och håller i många fall ytterst hög kvalitet. Biodynamiskt vin kan certifieras av Demeter.
EU-ekologiska viner från franska producenten Domaine Saint Paul och spanska Comercial Grupo Freixenet.
Naturvin
Det finns idag inget regelverk kring naturviner utan det är lite upp till varje vinmakare att definiera sin egen syn på saken. Gemensamt för gruppen är dock att de oftast har mycket små vingårdar med låg avkastning.Att tillsätta till exempel socker (chaptilisering) eller vinsyra accepteras inte. Helst ska man bara använda naturlig jäst. Mikrooxidation är inte önskvärt, och inte heller att avlägsna vatten eller alkohol för att öka koncentrationen (omvänd osmos). En tumregel kring svavel är att så lite som möjligt ska användas och i så fall endast vid buteljering, helst inget alls.
Hållbar vinodling
Termen ”Sustainable Wine Growing” är etablerat i framförallt USA, Australien och på Nya Zeeland. Varje land har sina egna certifieringar, men kraven för att få ett certifikat är i stort sett desamma. Man certifierar sig enligt en rad olika kriterier som inte bara behandlar odling av druvor utan allt som rör företaget. Det handlar om återanvändning av vatten, energikällor, transporter och allt annat som har en påverkan på miljön.Odlingen behöver inte vara 100 procent ekologisk, men många är det. Detta är nog det sundaste sättet att bedriva vinodling om man vill göra högklassiga viner, med minsta möjliga miljöpåverkan och ha en rimlig chans till ekonomisk vinst.