De svenska ostklassikerna Herrgård, Grevé, Svecia och Prästost räknas alla som nationalklenoder. Deras skiftande historia spänner från medeltiden fram till 1960-talet, men gemensamt för alla är att de bara får göras i Sverige på svensk mjölk. En annan sak de har gemensamt är att de har potential att mogna till riktiga guldklimpar.
"De vällagrade klassikerna har så mycket att ge, på ostbrickan, i smakrik mat och i nyskapande desserter. Det är bara att plocka fram kniven och upptäcka dem!" berättar Johan Staaf, ostexpert på Falbygdens.
Klassiker som blir bättre med åren
Det är spännande med ostar som har en sådan spännvidd, tycker Johan. Från de milda varianterna till de vällagrade från Falbygdens, som kan föra sig i vilken finsalong som helst. Men så ligger det också mängder av arbete bakom de mogna och smakrika ostklassikerna. De ostar som Falbygdens levererar har lagrats i minst ett år. Det finns även tvåårsvarianter och den mest vällagrade, Gran Reserva Herrgård®, har fått mogna i hela tre år.
"De olika ostsorterna har sina egenheter och det är mycket viktigt att ha rätt temperatur och luftfuktighet för just den ost man lagrar. Det gäller också att råvaran är riktigt bra eftersom endast högkvalitativa ostar klarar en lång lagringstid. Efter 100 dagar gör vi ett större kvalitetstest och de ostar som inte håller måttet sorterar vi bort." säger Johan Staaf.
Många steg till ett perfekt resultat
I ett kvarts sekel har han jobbat med ost på Falbygdens och frågar någon efter hans titel brukar han glatt svara "ostnörd". Jobbet och hantverket blir bara roligare ju mer man lär sig, konstaterar Johan Staaf. Det går inte att sluta fascineras av ost.
"Det är så många faktorer som spelar in för hur en ost blir. För de fyra klassikerna börjar det redan med kornas bete på Öland och i Kalmartrakten. Sedan ska vartenda steg stämma på ysteriet och under lagringen. Trots att grunden är densamma kan ostarna ta så olika vägar. De är levande individer och ju mer kärlek och omsorg man ger dem, desto bättre mår och smakar de."
Tips för mogna klassiker
Ostbrickan: Bjud dina gäster på en läcker smaköverraskning och lägg upp en svensk vällagrad klassiker som en av hårdostarna på ostbrickan.
Krydda maten: De smakrika ostarna förgyller pajer, gratänger och mängder av andra varmrätter du serverar. Baka salta små ostkakor till soppan eller bjud på spröda ostchips.
Sötsalt dessert: Skär upp oststavar och doppa halva eller en tredjedel i smält choklad. Sötman i chokladen och sältan i osten sjunger fint i munnen.