Under lång tid var dill, persilja och gräslök de viktigaste örterna i svenska kök, men idag kan vi krydda maten med inspiration från hela världen och utbudet av färska örter har aldrig varit större.
Hällnäs Handelsträdgård
Sju mil väster om Umeå ligger en av Sveriges största producenter av KRAV-märkta örter och sallat. När Thorsten Isacsson startade Hällnäs Handelsträdgård under början 50-talet var inriktningen blommor och gurka.
85-årige Thorsten jobbar fortfarande kvar men inte på heltid. Idag är det istället sonen Björn Isacsson som driver odlingarna vidare. Vi träffade både Thorsten och Björn för att fråga dem om hur de jobbar med örter och sallat.
Vad fick er att byta inriktning till färska örter och sallat?
En kollega här intill odlade redan färska örter, och när efterfrågan växte behövde de öka sin produktion. Vi erbjöd oss att hjälpa till och startens 300-400 kvadratmeter växthus har vuxit till 50 000 kvadratmeter. Första året sålde vi 48 000 enheter vilket ökade till 480 000 året därpå, i dag är vi uppe i 4 miljoner sålda enheter per år.
Varför har örter blivit så populära?
Det är ett enkelt sätt att få även en ganska medioker maträtt att lyfta. I början var TV-kockarna en viktig inspirationskälla, men idag är det innehållet i matkassarna som styr valen.
Vad fick er att bli KRAV-märkta?
Våra antenner sa att det var dit utvecklingen var på väg. Ekologiskt och KRAV-märkt är inte längre för ett fåtal, utan efterfrågas av många. Odlingssättet är mer krävande, men i gengäld är stoltheten större när vi lyckas.
Vad innebär det i praktiken?
Det har blivit mer spännande att gå till jobbet. Konventionell odling kan du kontrollera på ett helt annat sätt än den ekologiska, där både näringstillförsel och växtskydd är betydligt mer svårstyrd. KRAV-certifieringen har påverkat hela verksamheten. Växthusen värms upp med biobränsle från de norrländska skogarna och returvattnet återvinns i ett slutet system för att minska miljöbelastningen.
Hur fungerar ett biologiskt växtskydd?
Du tar hjälp av naturens egna metoder och låter olika skadeätande djur, predatorer, bekämpa skadedjur och sjukdomar. Vi använder en mygga som lössbekämpare, men finns det inga löss, vilket händer ibland, svälter myggorna ihjäl och för att hålla dem vid liv och ha beredskap har vi speciella odlingar med gräsätande löss. Vi har även larver som gillar att äta löss och skulle du mot förmodan hitta en i salladen så tänk att det är "the good guy".
Den största utmaningen?
Näringstillförseln är nog det knepigaste. Den biologiska aktiviteten i jorden som frigör gödselämnen är temperaturberoende och att få balansen som ger rätt tillväxt är en rejäl utmaning.
Skapar inte mörkret och den långa vintern svårigheter?
Tvärtom, under vinterhalvåret när det är mörkt och kallt bestämmer vi själva över ljus och temperatur. På sommaren med midnattsolen är det betydligt svårare.
Varierar utbudet under året?
Dill, persilja och gräslök är högtidsbundna och volymerna ökar under påsk, midsommar och jul. Till nyår säljer vi mer av basilika, koriander och körvel och sallaten får en skjuts i januari när vi ska äta nyttigare. En solig sommar ökar också volymerna, hösten är än så länge vår lugnaste period.
Vad säljer ni mest av?
Basilika är störst bland örterna, även om koriander ökar med rekordfart. Krispsallaten är vår enskilt största produkt. Den säljs i en helt försluten förpackning istället för en öppen, vilket gör att den håller sig fräsch längre.
Fördelen med krukodlat?
De produkter som odlas i kruka lever när du köper dem och du skördar själv efter behov. Allt är pinfärskt. Mot slutet av odlingstiden saktar vi ner växtkraften hos plantorna och får en ännu bättre hållbarhet.
Har ni några spännande nyheter på gång?
Vi jobbar på att hitta vägar för att förstärka naturens egna smaker. Nytt för i år är att vi har en svensk Lollo Rosso på vintern, det har inte funnits tidigare. Med hjälp av olika våglängder i ljusets sammansättning har vi lyckats trigga i gång växtens försvarsmekanism som ger den lilaröda färgen. Bladen innehåller den nyttiga antioxidanten antocyanin, som också finns i blåbär.
Fakta om tre populära kryddväxter
Koriander
En av våra äldsta kryddväxter. I antikens Grekland användes koriander i medicinskt syfte och man har hittat korianderfrukter i Tutankhamons grav. Bladen används flitigt i asiatisk matlagning och blir ännu godare tillsammans med chili och lime. Koriander ska förvaras i rumstemperatur, men inte för varmt. Vattna underifrån, på fatet som krukan står på.
Körvel
Härstammar från östra delen av medelhavsområdet. Smaken är söt och påminner lite om lakrits. Körvel har en förmåga att lyfta fram rotfrukters sötma och passar väldigt bra till kyckling, fisk och grönsaksrätter. Den har kortast hållbarhet av de färska örterna och förvaras i kylen.
Basilika
Omfattar 100 olika arter och släktnamnet Ocimum basilicum betyder väldoftande och kunglig. Flera olika varianter odlas på kruka som thaibasilika, limebasilika och rödbasilika. Alla sorterna är känsliga för kyla och mår bäst i rumstemperatur och på en ljus plats.
Källa: orterochsallat.se