Thomas Fentiman från Cleckheaton i England grundade Fentimans 1905. På den tiden jobbade han inom tillverkning av järn, men karriären fick snabbt en annan vändning. Då han gav ett lån till en branschkollega användes ett recept på ginger beer som säkerhet. Lånet återbetalades aldrig och Thomas blev därmed ägare till det unika receptet. Företaget har bryggt botaniska drycker enligt hemliga recept sedan dess.
Botaniska drycker med hundraårig historia
Den botaniskt bryggda ingefärsölen levererades från dörr till dörr med häst och vagn. Etiketterna stämplades med en bild på Thomas hund "Fearless", en hund som vunnit flera klasser i lydnad. Ölen blev snabbt populär, familjeföretaget växte och i norra England öppnade flera bryggerier och produktionsanläggningar.
Idag, mer än 100 år senare, ägs Fentimans fortfarande av samma familj. Den botaniska bryggtekniken är kvar, men några processer har uppdaterats. Bland annat är dryckerna numera kolsyrade.
Ingefära är grunden
Alla Fentimans drycker baseras på färsk ingefära som krossas, ångas och blandas med jäst, socker och källvatten i kopparpannor. Därefter dras drycken om till stora träfat där den får jäsa i en vecka. Under jäsningen utvecklas lite alkohol, men eftersom dryckerna inte innehåller så mycket socker blir det endast någon volymprocent.
Under jäsningen utvecklas mycket aromer som ger djup och karaktär till dryckerna. Färska örter, frukt, aromatiska oljor, infusioner och kryddor tillsätts, beroende på vilken dryck det ska bli. En annan poäng med jäsningen är att den alkohol som bildats hjälper till att laka ut smakämnen ur råvarorna.
Innan buteljering tillsätts kolsyrat källvatten för att balansera nivån av alkohol till max 0,5%. Efter detta pastöriseras drycken hastigt för att förlänga hållbarheten. De förslutna flaskorna värms upp för att bevara smak och doft i flaskan.