Dina gäster hoppas på och förväntar sig ett grönare julbord med vegetariska inslag, då varannan av dem är flexiterianer* och var femte** gärna äter ett helt vegetariskt julbord. En av drivkrafterna bakom den gröna trenden är hälsan. Hälsa är en makrotrend som påverkat oss de senaste decennierna. Vi ser allt mer till vad vi äter och till hur vi mår, i både kropp och själ, och då pekar mycket på att vi ska äta mer grönt. Men det handlar inte bara om alla kalorier och mängden mättat fett som du minskar, utan även ditt eget koldioxidavtryck.
Grönt gör gott för både hälsan och miljön
Det råder en ökad oro över hur vår konsumtion blir ohållbar i längden. Ett överutnyttjande av resurser och att leva över våra tillgångar hotar på sikt vårt klimat, natur och därmed vår egen framtid. Därför blir hållbara alternativ allt viktigare både idag och imorgon. Att äta mer klimatsmart är inte så svårt som det låter. Genom att äta hälsosamt är man redan en god bit på väg mot en mer hållbar konsumtion.
En grönare jul
Satsa på en god, hälsosam och klimatsmart jul och lev upp till dina gästers förväntningar. Bjud på klassiska julrecept med en vegetarisk tolkning eller traditionell julmat med gröna inslag som Quorn helgskinka, Veggie korv och Quornbullar. Och vem vill inte ha nya smak- och färgrika rätter som lockar ögat, smakar fantastiskt och är riktigt klimatsmarta?
Hos vår leverantör Findus Foodservice hittar du deras utvalda gröna julrecept som dessutom är klimatberäknade.
Ta hand om resterna
Att producera mat har en påverkan på klimatet som sker helt i onödan om vi sedan slänger maten. Att minska svinnet är därför att göra en insats för miljön. Julen är kanske en av de högtider som brukar generera flest rester. Släng inte maten utan tänk till innan och planera mängderna och låt istället resterna bli nya goda rätter.
*Sifo november 2016. **Sifo oktober 2016.
Tips från Findus på hur du minskar svinnet
Här kommer några tips från Findus kock Jenny på hur du tar hand om resterna.
- Gör goda mackor om det blir skinka över – väldigt bra merförsäljning. Skär tunna skivor av Quorn helgskinka och avsluta med en god senap på toppen. Eller tärna Quornskinkan som blivit över, frys in och plocka fram en annan dag. Skinkan passar perfekt för att göa en god pasta, paj eller pytt.
- Gör en god uppiggande juice på rester som gulbeta, morötter, citron och gurkmeja. Även detta kan bli riktigt bra merförsäljning och en fräsch juice lär behövas i vintermörket.
- Gör en härlig gulbetsmarmelad på gulbetor, apelsin och lime. Perfekt att plocka fram till frukostbuffén eller brunchserveringen.
- Värm överbliven grönkål med en skvätt grädde och smaka sedan av med salt, peppar och eventuellt pepparrot. Detta serverar du till en omelett, vilket passar såväl till frukost som lunch.
- Skiva överbliven potatis och stek i olja. Vänd i grönkål och servera potatissalladen till en god vegetarisk biff.