Tack vare ett spännande samarbete mellan fiskproducenter och tongivande miljöorganisationer runtom Östersjön finns nu färs från de hittills underutnyttjade fiskarna braxen och id. Det är välrenommerade Guldhaven Pelagiska i Kalix som producerar produkterna.
Provtagningar ger klartecken
Braxen och id samlar, sannolikt tack vare sin låga fetthalt, inte på sig miljögifter. De är fullgoda livsmedel utan några som helst restriktioner på det sätt som ibland kan förekomma kring fet fisk från Östersjön. Livsmedelsverket, som har tagit del av provtagningar, bekräftar att resultaten ligger långt under gränsvärden för försäljning.
Att fenomenet att äta färs från braxen och id är nytt råder inget tvivel om. Och, som alltid när man ska etablera en ny råvara, är det en resa som också innebär att bemöta förutfattade meningar. Så var det även för torsken en gång i tiden – för att inte tala om tofu, vegetariska biffar och kött från vildsvin.
Frida Ronge ger tummen upp
Den prisbelönta kocken och MSC-ambassadören Frida Ronge var en av de första att prova Braxa Fiskbiff.
Hon tycker att de är flexibla och lätt kan komponeras i olika rätter och med olika smaker. Frida har också skapat flera recept med fiskbiffarna.
Manillaskolan i Stockholm är en av de skolor som har haft Braxa Fiskbiff på menyn.
"Vi serverade fiskburgare till lunch och eleverna var supernöjda och många ville ta om. Vi tycker att biffarna är utmärkta", säger Sandra Mikkelborg, kökschef på Manillaskolan.
Möjlighet för fler fiskare
"Från början kommer all fisk från Bottenviken men planen är att samarbeta med fler fiskare längs svenska Östersjökusten. En grundförutsättning är att fisket sker på ett hållbart sätt med skonsamma redskap", säger Teija Aho, vd för Guldhaven.
Guldhaven är ett nytänkande företag som gör allt för att hitta användningsområden för de råvaror som finns tillgängliga lokalt. För att rensa fisken har Guldhaven en ny utrustning och produktionslinje som smidigt tillvaratar fiskköttet.Förstekt fiskbiff av vildfångad braxen
Martin & Servera uppdaterar kontinuerligt sitt hållbara sortiment och är glada över att erbjuda fiskbiffarna och färsen i sitt sortiment. Fiskbiffarna steks manuellt, är gluten och mjölkfria och görs på i huvudsak ekologiska och KRAV-märkta ingredienser. Smaken är mild och fin och tillagningsmöjligheterna är oändliga.För ett friskt Östersjön
Finland var först ut att lansera biffar gjorda på braxen, id och mört. Idag, tre år efter lanseringen, är produkterna storsäljare och fiskarna har nått högt anseende som sjömat. Tack vare framgången i Finland initierade den nordiska marin- och kulturorganisationen John Nurminens Stiftelse att ta idén till Sverige, genom projektet Baltic Fish som finansieras via fonden Baltic Sea Action Plan.