Närproducerat på riktigt
Redan 1931 gick bönderna i Gäsene härad, Ljung i Västergötland, samman och startade en egen mejeriförening för att på så vis få rättvist betalt för sin goda mjölk. Idag är Gäsene Mejeri Sveriges minsta mejeriförening, ägda av 24 bönder. All mjölk till ostarna hämtas från egna gårdar, som alla ligger inom 25 minuter från mejeriet. Det är också i mejeribyggnaden i Ljung som all ystning, förpackning och lagring sker. Detta betyder att när man köper en ost från Gäsene Mejeri kan man vara säker på att den alltid är 100 % svensk och närproducerad på riktigt.
Smaken sitter bokstavligen i väggarna
På mejeriet sägs det att smaken sitter i väggarna och det är ingen lögn. Inne i mejeriet finns det en unik bakterieflora, som tillsammans med den svenska mjölken från de egna gårdarna i trakten kring Ljung samt ystarens skickliga hantverk, sätter sin alldeles egen prägel på osten med mycket smak och karaktär.
"Tar vi hand om djuren, tar djuren hand om oss."
Djuren är det viktigaste vi har!
I Sverige har vi världens bästa, eller beroende på hur man väljer att se på det, strängaste djurskyddslagar. Det är Gäsene Mejeri stolta över. För är det någonting var bonde från Gäsene Mejeri vet, så är det att djuren är det viktigaste vi har. Utan korna skulle det inte finnas någon mjölk och utan mjölk ingen ost. Därför är det viktigt för Gäsene Mejeri att hela tiden jobba för en bättre djurhållning. Betande djur och egen foderproduktion har gjort att Gäsenetrakten fortsatt är ett öppet landskap med stor biologisk mångfald. En äkta landsbygd med både stora och små mjölkgårdar, drivna av entreprenörer som vågar satsa på kor och mjölk, trots utmaningar i omvärlden.
Ingen kan göra allt, men alla kan göra något
Hållbarhet är en viktig fråga för Gäsene Mejeri, som precis har arbetat fram sin hållbarhetsplan, en plan för hållbar utveckling som sträcker sig fram till 100-års jubileum 2031. Det övergripande målet är då att kunna erbjuda marknaden en helt koldioxidneutral ostskiva. Men arbetet är inte utan utmaningar. Den största utmaningen kommer förmodligen bli att utveckla förpackningen i en mer hållbar riktning - mejeriet arbetar mot en materialåtervinningsbar ostförpackning i steg ett och en fossilfri ostförpackning till år 2030, med bibehållen ost kvalitét i förpackningen. Här krävs samarbete med kunder och leverantörer.
Fakta 2020:
Producerade ca 2 900 ton ost
Omsättning 185 miljoner
2 % av hårdosttillverkningen i Sverige
Ekonomisk förening – ägs av 24 bönder inom en radie av 25 minuter från mejeriet
Varför en gås istället för en ko? Gäsenes kor betar på gässens gamla marker i Sjuhäradsbygden, därför är gåsen mejeriets symbol! "Lika logiskt som att göra närproducerad ost på mjölk från egna gårdar!"