Vi träffade Torbjörn Andersson, delägare och VD, och Christer Halvardsson, delägare och platschef på fabriken i Råda, för att prata om produkterna, kvalitetsarbetet och hur det är att driva tillverkning enligt traditionella metoder.
Lokal prägel på produkterna
Torbjörn Andersson tog över verksamheten i början av 2000- talet. Under hans ledning har man fått tillbaka den lokala prägeln på såväl produkterna som på företaget som en arbetsplats. Nu är man drygt 40 anställda och det gamla slakteriet, som fabriken är byggd i, börjar bli lite i det minsta laget.
När Torbjörn och Christer berättar om Hemgårdens produkter råder inga tvivel om att man är stolt över råvaror och slutprodukt. De flesta produkter omnämns med meningar som; ”det är smaker man känner igen” eller ”första gången jag smakade det var det som att förflyttas hem till farmor”.
Korv, rökning, saltning – på riktigt
Det är inte konstigt att många av Hemgårdens produkter smakar som ”något man känner igen”. All tillverkning sker med förstklassiga svenska köttråvaror. Metoderna vid tillverkning är utvecklade från gammalt svenskt hantverk.
I den traditionella tegelröken sker kallrökning med enris som ger en härligt djup smak till bland annat skinkor, bog och ölkorv.
I den modernare varmröken sker all rökning med riktig flis från svensk alved. Innan rökning rimsaltas produkterna, självklart även detta enligt traditionella recept och metoder.
Det är ganska många moment som varje produkt genomgår innan den packas och skickas ut. Men det är inte något man tummar på hos Hemgården. Att det får ta tid, göras från grunden och smaka som ”något man känner igen” är företagets signum.
Korv, bacon, skinka, smörgåsmat och delikatesser
All köttråvara i Hemgårdens produktion är från gris, nöt, får och lamm som är födda, uppfödda, slaktade och styckade i Sverige. Man använder sig även av viltkött från svenska fjäll och skogar.
Av de fina råvarorna tillverkas goda och högkvalitativa kött- och charkprodukter. Frukostkorvar, snickarkorvar, stekfläsk, bacon, smörgåsmat i olika former liksom riktigt exklusiva lufttorkade delikatesser.
Den höga kötthalten och det gedigna hantverket lämnar inget åt slumpen. Produkterna passar precis lika bra till skolköket och lunchserveringen som till kvällsrestaurangen. På Hemgården är man stolt över sina produkter och deras traditionella ursprung.
Lufttorkad chark
För några år sedan fick Hemgården möjligheten att överta tillverkningen från Persfolk Gård i Bjälverud. Där hade Lennart Robberts under många år på egen hand tillverkat fantastiska hantverksmässiga lufttorkade charkuterier. Torbjörn och hans kollegor har nu under tre års tid jobbat med att lära sig hantverket från Lennart och när det sitter som det ska kommer man börja förfina och förädla processen ytterligare.