Det finns många saker att ha koll på när det gäller disk och framförallt diskning av glas. Att diska glas tillsammans med allt annat är inte att rekommendera eftersom feta såser och kladdiga kastruller kräver andra och hårdare tag. En glasdiskmaskin är en bra investering för att dina glas ska bli rena och blanka och hållas i bra skick.
Vattnet är viktigt
De flesta standarddiskmaskiner värmer upp vattnet till höga temperaturer vilket binder kalk och mineraler som kan ge beläggningar på glas.
”I många diskmaskiner används dessutom samma vatten till allt, vilket också kan synas på glasen som blir solkiga och fläckiga”, berättar Philippe Varrailhon, distriktschef på Hobart diskmaskiner.
Många avgörande faktorer
Fördelarna med en separat glasdiskmaskin är flera, bland annat minskat kross och behov av att manuellt polera glasen. Glasen kan även återanvändas snabbare och det behövs färre glas för att klara dina behov. Många glasdiskmaskiner har även sköljprogram i både kallt och varmt vatten.
”Faktum är att glas ska sköljas vid lägre temperatur än annan disk. Vinglas kan sköljas i varmt vatten medan ölglas med fördel kan sköljas i kallvatten. Att skölja ölglas i kallt vatten gör också att de kan användas direkt efter diskningen, en stor vinst när omsättningen av ölglas i baren är hög. Ett annat tips är att använda fackindelade lutande glaskorgar, då minskar behovet av extra polering. Att torka glas för hand är både tidskrävande och kostsamt”, fortsätter Philippe.
För bästa resultat bör en glasdiskmaskin vara ansluten till mjukt vatten. Om vattenhårdheten inte är tillräckligt låg (under 10 dh) behövs ett omvänt så kallat osmosfilter. Det filtrerar vattnet mycket effektivt vilket gör glasen skinande rena och utan fläckar. Åtgången av disk- och torkmedel blir lägre, slitaget på maskinen minskar och hygienen förbättras.
Att ha en diskmaskin i baren är ofta praktiskt för bartendern, men det kan vara ett problem när diskmaskinsluckan öppnas och ånga väller ut.
”Här rekommenderas en glasdiskmaskin med avkondenseringsfunktion som reducerar ångan och leder bort den. Arbetsmiljön blir bättre med bra diskkapacitet i rätt temperatur, glasen torkar bättre och efterpoleringen minskar, arbetstid, pengar och energi sparas”, säger Philippe.
Viktigt vid val av diskmaskin
- Användarvänlighet - exempelvis enknappskontroll
- Flera olika diskprogram
- Hygien- och rengöringsprogram
- Visning av temperaturer och driftsinformation
Tänk på att det alltid är mest ekonomiskt att välja en diskmaskin med lägsta möjliga vatten-, energi- och kemikalieförbrukning.