Det går snabbt när siklöjorna ska upp ur vattnet mellan Haparanda och Piteå. I vanliga fall pågår fisket under fem veckor, men i år ställdes första veckan in med syfte att låta fisken utveckla mer rom.
När fångsten tas iland börjar ett intensivt arbete. Fångsten hamnar på rensningsbordet och romlöjorna sorteras ut och kläms för rommen. Efter klämningen sköljs och rengörs rommen och sedan torkas den på galler. Slutligen saltas den och packas innan infrysningen.
Volymerna har minskats
Kalix löjrom betyder allt för fisket i området mellan Piteå och Haparanda. Många som fiskar löja gör bara det och inget annat under året. Fisketaket för 2020 ökade till 880 ton, vilket är en ökning i volym med 26% jämfört med föregående års 700 ton.
En av utmaningarna under året har varit att vattentemperaturerna har varit flera grader över det normala säger flera av fiskarna. Som en konsekvens av det varmare vattnet har löjan rört sig annorlunda och på andra djup än den brukar vilket gett mer gjort det utmanande att få upp kvoten under säsongens fönster. Därtill har romhonorna innehållet mindre rom än ett de senaste åren vilket givit mindre volym än de senaste årens fiske.
Skyddad ursprungsbeteckning
Tidigare har löjrom från både Finland och Vänern utgetts för att vara Kalix Löjrom, vilket ledde till att fiskarna i Kalixtrakten själva drev på kravet om skyddad ursprungsbeteckning. Skyddet trädde i kraft 2010 och som resultat av de hårdare kontrollerna har fusket minskat och den som köper Kalix Löjrom kan numera känna sig säker på produkter vid det officiella namnet.
För att få kallas Kalix Löjrom ska fisket och framställningen av löjrom uppfylla följande:
- Löjan ska fiskas mellan Piteå och Haparanda.
- Endast en så kallad naturlig kvot får fiskas, det vill säga inte mer än man hinner under den tillåtna perioden.
- Rommen måste tas ut för hand och vara beredd inom 24 timmar från det att fisken har landat.
- Salthalten på löjrommen ska vara 4 procent.
Hantverk på tid
Löjfisket sker genom partrålning. Detta innebär att två båtar kör med nät emellan sig. Mellan Haparanda och Piteå finns 35 båtar som har tillstånd att fiska Kalix löjrom.
Eftersom rommen måste vara beredd inom 24 timmar tas fisken om hand så fort båtarna kommer in med fångsten sent på kvällen. Honlöjorna sorteras ut för rommen.
Så går det till:
- Honorna rensas för hand och romsäcken plockas ut med största noggrannhet så att smuts från fisken inte följer med.
- Rommen vispas så att romsäcken går sönder och lätt kan rensas bort.
- Rommen silas och sköljs för att få bort fisksmaken.
- Nu är det dags för saltning, under denna process plockas även eventuell smuts som enstaka fiskfjäll eller delar av romsäck bort för hand. Inte ett smutskorn undkommer processen som är den sista i ledet.
Från det att fångsten tas upp på båten till dess att rommen förpackas har det gått max 24 timmar.
Där älvarna möts, där trivs siklöjan
Kalix Löjrom är Sveriges första ursprungsmärkta livsmedel. Det är Norrbottens Kustfiskares Producentorganisation som är ägare till utmärkelsen. Fisket av siklöja sker med största omtanke av havsmiljön, Kalix Löjrom kommer från ett ansvarfullt fiske där fångstuttaget sker i samarbete med Hav & Vatten-myndigheten.
En av de faktorer som gör Kalix Löjrom unik är att den enbart kommer från siklöja som fiskats i Bottenviken, vilken är världens största bräckvattenskärgård. Här mynnar flera stora älvar ut, vilket gör att stora mängder rent och klart älvvatten strömmar ut och blandar sig med det salta havsvattnet. Och precis där, i mötet mellan älvarna och havet där det bräckta vattnet uppstår, trivs siklöjan bäst.