Redan 1947 startade Dimitrios Kolios ett litet mejeri i Polykastro-Kilkis, som ligger nära staden Thessaloniki. Med traditionella recept, som ärvts i generationer, den tidens moderna maskiner och dedikerade medarbetare byggdes grunden till företaget som idag är känt världen över.
Höga säkerhetskrav
Idag sträcker sig fabriken över 52 000m2 och är utrustad med ultramoderna maskiner för att klara både den stora efterfrågan på produkterna och de höga säkerhetskraven. Fabriken är strategiskt placerad i ett område där två tredjedelar av all grekisk mjölk produceras.
Med kunder över hela världen är säkerheten något man tar på stort allvar. Fabrikens slutna system gör att risken för kontaminering är minimal. Det är företagets egna bilar som åker ut till de olika kontrollerade gårdarna och hämtar in dagens mjölk. Innan mjölken pumpas in i fabriken kontrolleras mjölken i laboratoriet. Skulle mjölken på något sätt vara påverkad av bakterier, antibiotika eller något annat går det ett automatiskt larm som hindrar mjölken att komma in i produktionen.
Ett långt samarbete
Samarbetet mellan Kolios och Martin & Servera sträcker sig långt tillbaka och idag producerar man flera av våra EMV-produkter. Bland annat Ekfatslagrad fetaost, Traditionell fetaost, salladsost och det senaste tillskottet är äkta grekisk yoghurt.Fakta om Fetaost
- Sedan oktober 2007 är fetaosten är ursprungsskyddad (P.D.O.). Det innebär att osten måste vara producerad och packad i Grekland och tillverkad enligt en speciell grekisk metod för att få bära namnet Feta.
- Fetaost består av fårmjölk och upp till 30% getmjölk. Ingen annan mjölk får användas vid tillverkningen.
- Totalt producerar man ca 100 000 ton fetaost i Grekland varje år.
- Fetaost lagras i minst 60 dagar innan den levereras.