Martin & Servera fick möjlighet att visa upp produkten första gången under Årets Kock-finalen i Malmö i februari 2017. Kocken Daniel Müllern tillagade en svampkräm med Kääm [maker] som bas. Krämen serverades i en varm buljong tillsammans med fasan.
En glass som inte smälter, en bearnaise som inte spricker. Detta kombinerat med en proteinrik bas som är helt vegansk och varken innehåller laktos eller gluten. Visst låter det som framtiden?
Hösten 2016 började det viskas i Matsverige. Någon höll på med en helt ny produkt. En svensk, proteinrik, växtbaserad och KRAV-odlad lupinkräm började se dagens ljus. Nordisk Råvara, som står bakom produkten, hade hittat något nytt och spännande i en av sina kulturgrödor - lupinbönan.
Genom att mala lupinbönorna till ett pulver, tillsätta svensk rapsolja och vatten kunde man få fram en ren konsistens, med mångsidigt användningsområde, gjord på svenska råvaror. Helt enkelt en helt ny typ av produkt för professionella kök.
Klimatsmart protein
Vinnova, som driver program för att stärka innovationskraften i Sverige, lanserade i början av 2016 projektet Klimatsmart protein. Satsningen genomfördes både i form av en utlysning, där man lämnar in en ansökan om projektfinansiering, och en tävling.
Krääm [maker] tog juryn med storm under smakprovningseventet och knep förstaplatsen.
"De har utvecklat en unik produkt som smakar bra och har enorm marknadspotential"
Växtbaserad, hälsosam och 100 % svensk
Krääm [maker] är helt växtbaserad. Basen är en svenskodlad matlupin. En gröda som verkligen passar att odla på marker som annars inte ses som attraktiv odlingsmark. En annan miljöfördel med lupinodlingen är den naturligt höga avkastningen och låga klimatavtrycket.
Lupinbönan innehåller lika mycket protein som sojabönan och samma essentiella aminosyror, vilket gör den till ett utmärkt livsmedel för dem som väljer bort animaliskt protein ur kosten. Den är också rik på viktiga vitaminer och mineraler.
Produkten är en perfekt grund för kalla såser, drycker och glass eftersom den både kan värmas, kylas och även frysas, utan att spricka.
"Vi såg behovet av att ta fram en kvalitetsprodukt för just såser, dressingar, glass, toppings med mera, gjord på kvalitativt svenskodlat grönt protein. Det finns många varianter av köttersättningsprodukter men inte något svenskt mångsidigt alternativ till tillbehör som såser och dressingar"
Läs mer
Vi rekommenderar
Inspiration
Nyhet: Klimatsmarta svenska baljväxter från Nordisk Råvara
Nordisk Råvara satsar på att framställa mat som är långsiktigt möjlig ur ett globalt perspektiv. Allt genom att välja rätt grödor för rätt plats och koppla ihop aktörerna från odling till förädling och marknad.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.