Vi träffar Thomas Isaksson som är VD på Kalmar-Ölands Trädgårdsprodukter för att prata om lökodling.
Vad gör att löken trivs så bra på Öland?
Vi har ett mildare klimat och en jämnare månadstemperatur än fastlandet. Mycket sol och torra höstar gör förutsättningarna för lökodling extra bra. Så snart frostrisken är över i mars, april sår vi löken och det krävs många soltimmar för att den ska hinna växa till sig innan det är dags för skörd i mitten på augusti.
Stämmer det att lök är svårodlad?
Ja, vid direktsådd som vi tillämpar för att få bästa kvalitet är ogräset ett stort problem. Det första som kommer upp ur jorden är ett grönt blad som är tunnare än ett grässtrå. Utan växtskydd skulle ogräset ta över och vi skulle vi inte få upp en enda lök.
Hur mycket växtskydd använder ni?
Den svenska löken behandlas med 3 olika växtskydd, i många andra länder använder man mellan 7-20 olika medel. Ett starkt skäl till varför du ska välja svensk lök.
Är ekologisk odling uteslutet?
Inte alls, vi odlar cirka 300 ton ekolök varje år. Men det är otroligt arbetsintensivt och det krävs mellan 500-600 timmars ogräsrensning per hektar.
Äpplen ska ha i en viss storlek, gäller samma sak för lök?
De flesta vill ha lökar som är mellan 60-80 millimeter i diameter. Den som är över 80 millimeter går till skalerier och säljs som hackad lök. Det är konstigt att inte fler kunder väljer de små 40-50 storlekarna som ger mer smak.
Hur lagrar ni löken?
En viktig del i lagringen ligger i själva skörden. Vädret måste vara torrt så att löken kan ligga kvar och torka på fältet i minst två veckor, det förbättrar lagringsdugligheten. När löken kommer till våra lokaler lagras den ytterligare en till två veckor innan den tumlas ren och blasten klipps av. Därefter sorteras den i olika storleksklasser och långtidslagras i svala och välventilerade lokaler.
Vad gör ni med blasten?
Den används som jordförbättring.
Och anti-groddbehandling förbättrar hållbarheten ytterligare?
Ja, det fördröjer groddningen och tillsätts i slutet av lökens växtperiod. Merparten av den importerade löken är anti-groddbehandlad, i Sverige har vi strängare regler och vi behandlar bara den del av skörden som ska säljas efter den 1 februari.
Hur ser framtiden ut för svensk lök?
Bättre än någonsin, förutsatt att vi får använda ett fungerande växtskydd som våra konkurrentländer, Danmark, Finland och Holland. Om fem år kommer vi att ha svensk lök under hela året. Utvecklingen av datastyrda klimatanläggningar som finjusterar temperaturen, men framförallt ser till att luftfuktigheten är perfekt ger ännu bättre långlagring. Vårt nya klimatlager gör att vi kan leverera kvalitetslök ända in i juni månad.
Bästa lökrätten?
Lökodlarnas favoritsoppa gjord på gul lök, rucola och västerbottenost är den godaste soppa jag ätit!
Upptäck fler lökfavoriter
Gratinerad löksoppa
En riktig fransk bistroklassiker som blir allra bäst om löken får svettas i minst 30 minuter i riktigt smör eller allra helst ankfett. Löken varvas med bröd och en god lagrad ost i en välsmakande buljong innan den gratineras i ugnen under ett lock av bröd och ost.
Vichyssoise
Även den här rätten är en fransk klassiker. En Vichyssoise serveras kall och är gjord på purjolök, potatis och grädde. Rätten har blivit en klassiker mycket tack vare matbibeln "Det goda franska köket" av Julia Childs.
Tillaga en varm Vichyssoise utan grädde och du har istället en Potage Parmentier.
Löksås
Löksåsen är det perfekta tillbehöret till de flesta kötträtter. Nyckeln till en bra löksås är att låta löken svettas länge (20-30 min) i en rejäl klick smör, innan den reds med buljong och smakas av med grädde.