Redan i mitten av mars sätts de första potatisarna ner i den skånska myllan på Bjärehalvön. En av de tidigaste sorterna är snabbväxande Swift. Den är köldtålig och första skörden sker i slutet av maj. Potatisen tas upp innan den är helt mogen och det är därför den har så tunt skal. Vattenhalten är högre än i senare sorter, vilket ger en blötare konsistens.
Potatis under sommar, höst och vinter
All potatis som säljs innan den 30 september får kallas färskpotatis, men i vissa delar av Sverige slutar man använda begreppet redan efter midsommar. Därefter skördas sommarpotatisen som nästan har fått mogna klart i jorden. Den innehåller mer stärkelse, har en fastare konsistens och är enligt många godare än den första färskpotatisen.
Höst- och vinterpotatisen har fått gott om tid på sig att mogna innan den skördas i september och i början av oktober. Smakerna har nått sin fulla potential och skalet, som är kraftigare, skyddar knölarna som tål att lagras under hela vinterhalvåret.
TS-halt (torrsubstans)
- För en god färskpotatis bör TS-halten ligga runt 15 procent.
- Fast potatis har en TS-halt på 18-19 procent.
- I en riktigt mjölig sort ligger halten på mellan 22-23 procent.
Färsk, fast eller mjölig?
Torrsubstansen är förenklat uttryckt det som inte är vatten i potatisen. Ju lägre torrsubstans desto vattnigare potatis. Varje sort har dock sin unika karaktär och det finns undantag till regeln. Sparrispotatisen med en TS-halt på runt 23-24 procent är trots det väldigt fast efter kokning.
Ledande leverantör av sättpotatis
Familjeföretaget LPM Potatis är en av Sveriges ledande leverantörer av sättpotatis. De jobbar även med att köpa in, förädla och distribuera olika potatisprodukter. Vi ställde några frågor till Joakim Pålsson på LPM Potatis om potatis och vad det är som gör den god.
Vilka är de viktigaste faktorerna för att odla en riktigt god potatis?
Sättpotatis av högsta kvalitet, rätt gödning och tillgång till vatten under hela växtperioden är viktigt. Kalk är också viktigt för att potatisen ska kunna ta upp näringen från jorden. Smaken blir även bättre om potatisen får mogna i jorden lite längre.
Någon sort som är värd lite mer uppmärksamhet?
Jag skulle nog säga Belana, som har en tydlig potatissmak, snygg gul färg och är säker i koket. Den är svår att misslyckas med!
Har kvaliteten på potatisen blivit bättre?
Den har absolut förbättrats, både vad gäller odlingssätt och nya sorter som är mindre känsliga för bladmögel. Förr kunde det hända att potatisen var för blöt, blev mörk eller kokade sönder. Det händer inte längre och vi gör alltid ett koktest innan potatisen tvättas. Ekologisk potatis ökar stort.
Tvättas all potatis?
Ja, undantaget den första färskpotatisen som säljs i butik. Det hör till att den ska vara lite jordig. All övrig färskpotatis tvättas inom 4 timmar efter att det tagits upp, annars fastnar skalet. Höstpotatisen lagras och tvättas först när den ska säljas.
Hur länge kan vinterpotatisen lagras?
Från september till augusti året därpå, om växt-, skörd- och lagringsförutsättningar är perfekta.
Skiljer man på sorter som ska tvättas respektive råskalas?
Den tvättade måste vara blank och felfri, medan en missfärgning i skalet inte spelar någon roll om potatisen ska skalas. Det är också viktigt att den skalade potatisen klarar att ligga framme länge utan att missfärgas.
Vad gör ni med skalen?
De blir biogas!