Falafelrecept
För att kunna prata om Mellanösterns kök måste man kanske först reda ut vad man egentligen menar med detta begrepp. För det mesta avses en blandning av framför allt arabiska, iranska, israeliska, kurdiska och turkiska mattraditioner; kännetecknade av färgstarka, smakrika, enkla och snabblagade rätter. Mat man snabbt kan svänga ihop och anpassa efter det som finns i kylen och skafferiet. "Ju fler desto bättre" är en devis som gäller både gäster och maträtter.
Morgondagens självklarheter
I tider när ord som hummus, falafel och kebab känns lika bekanta som korv med bröd, är det dags att utöka matvokabulären med fler mellanösternglosor. Manakish, shawarma och murtabak både låter och smakar gott, men vad är det?
Här kan du läsa på om rätterna och råvarorna som enligt kockarna på Unilever Food Solutions borde uttalas med samma självklarhet som baba ghannouge (en annan mellanösternfavorit).
Frukostpizza
Manakish är en vetedeg toppad med timjan, ost eller köttfärs och brukar kallas för det libanesiska kökets svar på pizza. I Libanon äter man den ofta till frukost men den passar självklart bra även till mellanmål och lunch.
Kebab 2.0
Shawarma kan närmast liknas vid en smakrik kebab. Ett eller flera sorters kött, marineras i en mängd olika kryddor, träs upp på spett och grillas vertikalt. Efter hand skär man sedan bort det yttersta färdiggrillade köttet. Serveras i pitabröd tillsammans med grönsaker och en härlig dressing.
Saudiarabisk street food
Murtabak är klassisk street food från södra Saudiarabien. Själva namnet betyder "vikt" och syftar på den tunna deg man använder och fyller med valfria godsaker.
Fräck, fräckare, freekeh
Freekeh är ingen nyhet men detta soltorkade, rostade vete som skördas medan det fortfarande är omoget, har på senare tid fått ett litet uppsving igen. Freekeh har många fördelar, till exempel ett lågt glykemiskt index och en angenämt nötig smak.
Svart tahini
Tahini, sesampastan som är frekvent förekommande i mellanösternköket, är inte heller längre någon ögonbrynshöjare. Lite mer spännande känns dock den variant som görs på svarta sesamfrön, vilken också hittat in på trendspanarnas listor för 2017.
Flower power
Blomkål är en gammal trotjänare som för några år sedan plötsligt seglade upp på alla trendiga restaurangers menyer, då som helt rostat blomkålshuvud. Mannen som satte trenden var den israeliska kocken Eyal Shanis. Frågan är dock om vi ännu inte bara sett toppen av ett isberg när det kommer till denna vegovänliga, goda, mättande, billiga medlem av kålfamiljen. Tillhör du däremot dem som tycker att blomkål känns gjort går det alltid att förnya sig genom att välja en lila variant.
Laga världens bästa rätter!
Letar du ny inspiration? I så fall är du välkommen att följa med på Unilever Food Solutions kulinariska jorden-runt-resa. Deras kockteam har plockat ut det bästa från sex av planetens mest spännande kök och anpassat recepten för att göra dem enkla att laga här hemma i Sverige, med ingredienser som du kan beställa hos Martin & Servera. Läs mer på www.ufs.com.