Friska, betande djur i öppna landskap. Hagar med biologisk mångfald och experter på att ta hand om djuren. För det familjeägda kött- och charkföretaget Gudruns handlar allt om kärlek till svenskt jordbruk. Med hela kedjan i egen regi tar Gudruns svenskt kött in i framtiden. Medvetet, långsiktigt och utan kompromisser.
Gudruns har sitt säte i Stockholm där de förädlar och tillverkar korv. Men navet i Gudruns verksamheten är det egna slakteriet i Skövde. Dit åker nöt- och fläskinköpare ut till gårdarna för att säkerställa att djuren mår bra, får rätt foder och har rätt mognad.
Jordbruket - ett cirkulärt system
Relationen till bönderna är väldigt viktig för Gudruns och alla gårdar är lika uppskattade, likväl de som har en kontinuerlig uppfödning och de som levererar djur mer sällan.
– Svenska bönder är otroligt duktiga på att förvalta det cirkulära system som jordbruk är. Svenskt kött är överlägset sett till vårt starka djurskydd, vår låga klimatpåverkan samt låg användning av antibiotika. Vår verksamhet handlar om att säkerställa den svenska självförsörjningen av ett näringsrikt kött och värna om jordbrukets kretslopp, förklarar Kenneth Lundgren, inköpare på Skövde Slakteri.
"Svenska bönder är otroligt duktiga på att förvalta det cirkulära system som jordbruk är."
En konsumentundersökning från Livsmedelsverket* visar att konsumenter efterfrågar information om köttets ursprung på restaurang, för att kunna bedöma dess kvalitet samt miljö- och klimatpåverkan.
* Livsmedelsverket (2021). Undersökning av konsumenters attityder till information om ursprung av kött på restaurang, Dnr 2021/01156.
Svenskt kött
Styrkan i varumärket Gudruns är att företagets produkter enbart innehåller svenskt kött. Eftersom Gudruns äger hela förädlingskedjan kan familjeföretaget styra över, ochgarantera kunderna produkter som bidrar till god djurhållning samt är hållbara i alla led från hage till mage.
Anledningarna att välja svenskt kött är många
Livsmedelssäkerheten i Sverige är hög, våra djurskyddslagar är en av världens strängaste och antibiotikaanvändningen den lägsta i EU.
Sverige har en god djuromsorg med bönder som bryr sig om sina djur.
Djur som betar skapar biologisk mångfald och ser till att artrikedom frodas.
Betesmarker fungerar som koldioxidfångare då de binder in kol och mull i marken.
Som kött- och charkproducent vet Gudruns hur viktigt det är att ta hand om vår jord. Utan en tydlig hållbarhetstanke kommer det snart inte att finnas mycket kvar att odla och beta på. Därför arbetar de systematiskt efter en miljö- och hållbarhetsplan med bland annat korta transporter, grön el, minskat svinn och alternativa förpackningsmaterial. Varje del gör skillnad!
För att tillgodose kundernas efterfrågan på växtbaserade proteinprodukter har Gudruns kompletterat sin produktportfölj med en serie vegetariska och veganska produkter tillverkade av enbart svenska råvaror.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.