Glasserien More från Orrefors är formgiven av designern Erika Lagerbielke. Erika har tagit hjälp av sin långa erfarenhet som formgivare och sina många kontakter inom restaurangbranschen för att skapa ett glas som både är praktiskt och vinvänligt.
En ny modern klassiker
I och med glasserien More har Orrefors lanserat en modern klassiker för restaurang. Glasen i serien finns i tre varianter och täcker, trots få glas, behoven för de flesta restauranger. Glasen är vinvänliga, tåliga och vackra.
Bland de praktiska detaljerna är det bland annat värt att nämna att glasen går att diska i restaurangdiskmaskin och passar i diskbackarna. De har även något kraftigare glas, ben och fot vilket ger ett tåligt glas. Benet är även utdraget ur kupan för att ge en lägre tyngdpunkt och för att undvika skarvar och veck som ser tråkiga ut och kan ge sämre hållbarhet.
Det perfekta serien för restaurang och hotell
Med sina trettio år av erfarenhet i glasdesignvärlden, har Erika hittat en bra balans av funktion och form för More.
"Att skapa ett glas anpassat för förhållandena på restaurang var väldigt spännande. Det är helt andra förutsättningar än att skapa något för hemmiljö. Men måste tänka på allt från tålighet till att glaset ska passa en större variation av dryck." berättar Erika.
Ett och samma vinglas för rött, vitt och rosé
Vinglaset i serien More passar alla typer av vin. Rött, vitt och rosé. Erika berättar att hon alltid har stort fokus på doft när hon formger sina glas. Vinglaset har därför en väl avvägd öppning som sluter om på ett fint sätt. Glaset skall fyllas till 1/3 av höjden, den bredaste punkten på kupan, för att ge plats för dofterna. Serveringsvolymen blir 15 cl och glaset ser välfyllt och harmoniskt ut.
Ett mångfunktionellt glas
Multitumblern har exakt samma utformning på kupan som vinglaset, det är endast benet och foten som är borta. Det gör att glaset har ett extremt brett användningsområde. Det passar lika bra till vatten, drinkar och whiskey som till vin.
Ett kontinentalt champagneglas
Det vackra champagneglaset har en kontinental design med en smal botten och bred öppning. Med ett sådant utförande får man in dofterna samtidigt som det gör att glaset är väldigt lätt att dricka ur. Glaset är nätt, elegant och ger ett generöst intryck, trots det räcker en flaska till så mycket som sju glas.
Bubbelpunkten, som är en lasermarkering i botten av kupan, gör att glaset är perfekt även för stora serveringar. Det bubbelpunkten gör är att när bubblande dryck kommer i kontakt med den släpper den bubblor konstant under en längre tid. Den bubblande drycken (mousserande/kolsyrad) kan alltså stå färdigserverad och ändå bubbla vackert under en lång servering.
Vi passade på att ställa några korta frågor till formgivaren Erika
Hur var det att ta fram ett glas riktat mot restaurangmarknaden?
"Det var spännande. Det är en helt ny marknad och nya målgrupper att jobba mot!"
Vad får du din inspiration ifrån?
"Min nyfikenhet är det som driver mig. Jag observerar människor, försöker förstå varför man gör på ett visst sätt. Designmässigt inspireras jag av konst och natur som är något utöver "det vanliga". När något inte är som det brukar eller "ska" vara."
Har du något nytt på gång?
"Massor av spännande saker. Bland annat så har jag designat en ny serie ölglas för Orrefors, den heter Beer. Glasen är skapade för att lyfta fram drycken på bästa sätt. Med doft och smak, men även känslan av hur man njuter sin öl. Tre olika former på glasen i serien ger stor valmöjlighet för exempelvis Lager och IPA, perfekt även för ölprovning. Min favorit är glaset Pils som jag tycker blev mycket elegant. Även en ny serie karaffer som vi kallar Enjoy är en nyhet i sortimentet. Serien omfattar en generös dekanteringskaraff och en stilren droppformad vattenkaraff."