Anders Gunnarsson på Halla Gård har minskat verksamhetens – och sina grisars – klimatpåverkan, och säkerställer på samma gång en exceptionellt god djuromsorg. Resultatet är HK Scans mest klimatsmarta griskött – Hållbarhetsgrisen.
Halla Gård i Västergötland är en av HK Scans pilotgårdar inom satsningen Gårdsinitiativet. Ett samarbete tillsammans med leverantörer som bygger på 100 insatser som HK Scan tagit initiativ till, för att göra verklig skillnad och minska klimatpåverkan, från gård till gaffel.
Ett lantbruk med högt i tak
Halla Gård drivs av Anders Gunnarsson, femte generationen grisbonde, en frisläppt visionär som modigt väljer att tänka nytt och ta sina stora idéer hela vägen i mål.
Anders ambition är att gården ska bli en fossilfri gård med ett helt slutet kretslopp, men det är djuromsorgen som står i fokus. Så när han byggde nytt grisstall blev det stort och högt i tak. Så högt i tak till och med, att alla energislukande fläktar kunde plockas bort. Sedan plockade han bort i stort sett alla dörrar också, och idag bökar och betar grisarna fritt ute i hagen när de behagar – året runt!
Förutom att främja sina grisars naturliga beteende genom att låta dem röra sig fritt på gården, odlar Anders sitt egna proteinrika foder i form av åkerböna och lupin. På så sätt undviker han att behöva köpa in sojabaserat foder långväga ifrån.
Kretslopp
Gödseln från djuren driver gårdens biogasanläggning och blir sedan till näring för gårdens olika odlingar. Vissa av dessa blir till grismat, medan andra blommande grödor odlas för att främja den biologiska mångfalden och föda de insekter som pollinerar odlingarna. Biogasen som genereras producerar den värme och el som gården behöver och räcker till och med till att förse närliggande gårdar och villor med elektricitet.
Ett kött för framtiden, idag!
Hållbarhetsgrisen finns som kotlett, karré, fläskfilé, revben, spare ribs och fläskytterfilé. Ett fantastiskt kött från friska och välmående fritt bökande grisar, som inte bara har en lägre klimatpåverkan, utan även en utmärkt kvalitet och smak. Ett kött för framtiden, idag!
Produkter från Hållbarhetsgrisen
Vi rekommenderar
Kunskap
Pluma
”Pluma” (fjäder på spanska) är en spansk delikatess. Pluma, eller kotlettkappa som den också kallas, på fritt bökande Hållbarhetsgris är en saftig, mör och väldigt smakrik detalj som passar utmärkt att både steka eller grilla hel, eller brässera med rött vin och buljong.
Hållbarhetsgrisen har en exceptionell djuromsorg vilket märks på kvaliteten på bl.a. kotletterna. Tillaga dem helstekta, eller stek dem skivade, eller gör rullader eller schnitzel. Låt gärna kappan sitta kvar vid tillagning för ännu mer smak och saftighet.
Picnicbog från Hållbarhetsgris har inte bara en lägre klimatpåverkan än genomsnittet, det är ett magert, fint framdelskött med mycket smak och karaktär. Strimlad picnicbog används med fördel i grytor, wokrätter eller stroganoff.
Att Hållbarbetsgrisen är en rapsgris gör köttet extra mört, saftigt och smakrikt. Det märks inte minst på karrén, en supermarmorerad, mångsidig detalj som klarar lite hårdare tag i stekpannan. Grilla den skivad, gör en pulled pork eller laga i ugn.
Den omega 3-rika kost som Hållbarhetsgrisen får ger köttet en nyttigare fettsammansättning och bättre smak. Något som kanske är extra tydligt på sidan, en detalj med många fina kvaliteter när den tillagas färsk. Prova i grytor eller stek i skivor i panna. Förkoka för bästa resultat.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.